Caută
Close this search box.

Se dă startul bătăliei pe cazare! Studenții au, numai în București, 35.178 de locuri în cămine

Capacitatea de cazare a căminelor de stat pentru studenți, la nivel național, este de 107.682 locuri, dintre care 35.178 în București, informează Ministerul Educației Naționale, potrivit Agerpres.

Pentru anul universitar 2017-2018, Universitatea Politehnică din București oferă 13.301 de locuri de cazare, Universitatea Tehnică de Construcții — 2.514, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” — 525, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București — 3.537, Universitatea din București — 5.274, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davilla”—3.620, Academia de Studii Economice — 4.873, Universitatea Națională de Muzică — 193, Universitatea Națională de Arte — 338, Universitatea Națională de Arta Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” — 194, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport — 247, Școala Națională de Studii Politice și Administrative — 562.

Academia de Studii Economice din București (ASE) are 13 cămine studențești distribuite în complexurile Moxa, Belvedere, Tei, Agronomie și Vitan. Capacitatea totală de cazare în căminele ASE este de 4.873 de locuri, din care 1.370 de locuri sunt rezervate studenților din anul I de studiu.

Prorectorul ASE, prof.univ.dr Dorel Paraschiv, a declarat că prețul de cazare este de aproximativ 100 de lei pe lună, dar acesta variază în funcție de utilități. Camerele din căminele ASE au două, trei sau patru paturi.

„Vom putea satisface toată cererea de cazare. Studenții la ASE vor putea face solicitări de cazare până pe 8 septembrie la adresa de e-mail contact@cazare.ase.ro. Prima afișare a repartizării studenților înscriși pentru cazare se va afișa pe 21 septembrie, iar pe 25 septembrie va fi afișată situația după redistribuirii”, a precizat Paraschiv.

Universitatea din București (UB) pune la dispoziția studenților aproximativ 5.300 locuri în căminele proprii. Distribuția acestora s-a făcut către facultăți, ținând cont de principiul proporționalității, în funcție de numărul de studenți înscriși finanțați de la buget, se precizează pe site-ul universității.

Complexul Grozăvești are o capacitate de cazare de 2.016 locuri în cele patru cămine. Camerele au două paturi, mobilier. Băile sunt comune, două pe fiecare palier.

În complexul Mihail Kogălniceanu sunt 614 locuri de cazare, în cel de la Poligrafie — 244 de locuri, Theodor Pallady 1—218 locuri, Theodor Pallady 2 — 194 locuri, la Stoian Militaru — 471 locuri, la căminul Fundeni — 204 locuri, la Panduri — 221 locuri, la Măgurele — 644 locuri, iar Gaudeamus, cel mai nou cămin al Universității din București, are un spațiu de cazare modern pentru 100 de persoane.

Pentru un loc într-un cămin al Universității din București, studenții pe locurile bugetate, dar și cei străini au scos plătit anul acesta aproximativ 130 de lei lunar (în perioada aprilie — mai). Pentru anul viitor, UB va anunța tarifele în toamnă, dar nu vor fi cu mult diferite.

În schimb, studenții pe locurile cu taxă au plătit, în aceeași perioadă, aproximativ 260 de lei.

Studenții cu handicap grav sau accentuat au avut tarife speciale, respectiv 60 de lei de persoană.

Pe perioada de vară, un loc pentru studenții UB a costat 270 de lei pe lună, iar pentru cei înmatriculați în alte universități — 400 de lei.

Cazarea în căminele studențești ale Universității din București se face pe baza unei cereri nominale, aprobată de comisia de cazare competentă, în conformitate cu calendarul de cazare. La nivelul Rectoratului se constituie Comisia Centrală de Cazare, sub coordonarea prorectorului responsabil de relația cu studenții.

Din totalul locurilor de cazare, înainte de repartizarea acestora pe facultăți, comisia va aloca un număr de locuri pentru cazarea studenților străini, veniți la studiu în cadrul programelor Erasmus, CEEPUS, sau prin acorduri interuniversitare și interguvernamentale.

Listele cu studenții care beneficiază de cazare vor fi afișate la avizierul facultății cu cel puțin trei zile înainte de cazare.

Criteriul principal al repartizării locurilor de cazare este cel al performanței în activitatea academică studențească, criteriile specifice de performanță urmând a fi stabilite de către comisia de cazare a fiecărei facultăți.

Studenții din anul I (licență și master) vor fi cazați pe baza mediei de la concursul de admitere.

Totodată, în metodologia privind cazarea studenților în căminele UB pentru anul universitar 2017-2018 se precizează că nu vor mai putea ocupa locuri studenții care, în anii anteriori, au înstrăinat locul de cazare, au comis abateri disciplinare și au înregistrat întârzieri la plata căminului mai mari de 60 de zile.

Universitatea Politehnică din București are 29 de cămine. 26 dintre acestea sunt în Complexul Studențesc Regie și 3 în Complexul Studențesc Leu.

Capacitatea totală de cazare în căminele Politehnicii este de 13.000 de locuri.

Aproximativ 50% dintre locurile de cazare sunt în camere de 2, 3 și 4 locuri, cu baie proprie; celelalte 50% sunt de 2 și 4 locuri, cu baie la comun.

Universitatea anunță că anul trecut studenții la Politehnică au plătit între 100 și 175 de lei pe lună, în funcție de cămin și categoria în care au fost încadrați. Pentru anul universitar 2017-2018, prețurile la cazare vor fi fixate în toamnă, iar acestea vor depinde și de costurile utilităților.

În ceea ce privește procedura de cazare la Politehnică, aceasta se face cu ajutorul aplicației informatice studenti.pub.ro. Procesul de cazare se desfășoară descentralizat, la nivel de facultate, a mai informat universitatea. Comisiile de cazare existente la nivelul fiecărei facultăți repartizează studenții în căminele arondate facultății respective.

Studenții din anii mari (II, III, IV, master anul II și doctorat anul II și III) își completează o cerere de precazare online la finalizarea semestrului II. Studenții din anul I își completează cererea de cazare la momentul înmatriculării la facultate.

Cu o săptămână înaintea începerii anului universitar, comisiile de cazare existente la nivel de facultate repartizează locurile de cazare studenților, conform propriului regulament de cazare, unde sunt menționate criteriile de repartizare.

După finalizarea cazărilor, la începutul lunii octombrie, are loc o a doua sesiune de repartizare a locurilor neocupate. În anii anteriori, studenții din anul I au fost cazați în totalitate în căminele universității.

La Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) sunt 500 de locuri în cămine. Astfel, Complexul Băneasa este compus din două cămine: B1 (178 locuri) și B2 (152 locuri). De asemenea, Căminul Grup Școlar Energetic dispune de 170 de locuri de cazare. Tariful lunar de cazare este de aproximativ 150 lei.

Studenții români care au intrat pe locurile la buget, cu părinți cadre didactice în activitate sau pensionari cu cel puțin 10 ani vechime în funcție didactică, studenții români orfani de ambii părinți, studenții români proveniți de la Casele de copii sau din plasament familial și studenții bursieri au cazare gratuită.

Studenții care au optat pentru sistemul privat de învățământ beneficiază și ei de cazare, dar la alte prețuri.

La Universitatea Spiru Haret sunt 168 de locuri pentru studenții care nu sunt din București. Costul unui loc de cazare este de 250 de lei pe lună în Căminul C3 și 150 de lei pe lună în Căminul C2.

„Locurile le dăm în funcție de cereri — primul venit, primul servit. Au fost făcute deja primele contracte, sunt vreo 10”, a declarat administratorul adjunct al Universității, Vicuța Mareș.

Universitatea ‘Nicolae Titulescu’ are și ea cămin, unde pot locui 145 de studenți. Pentru un loc într-o cameră cu trei paturi, aceștia trebuie să scoată din buzunar 420 de lei lunar, iar dacă vor să stea într-una cu două paturi, 500 de lei pe lună.

Pentru studenții care provin din alte zone ale țării decât București, Universitatea Româno-Americană pune la dispoziție un hotel-cămin modern cu 428 de locuri, cei din primul an de studiu având prioritate la cazare.

Într-o cameră cu trei locuri, prețul de cazare este de 100 de euro pe lună de persoană, iar într-o cameră cu patru locuri, prețul este de 90 de euro pe lună. Garanția pentru obiectele de inventar este de 430 de lei pe an, sumă care se restituie la sfârșitul contractului. Cei care doresc conexiune la internet prin cablu mai plătesc în plus 17 euro pe lună de cameră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri