Caută
Close this search box.

Varşovia. Trump, ovaţionat de miile de polonezi! Președintele SUA promite energie Europei de Est pentru ca această regiune să nu mai fie ‘prizoniera’ Rusiei

Președintele american, Donald Trump, a spus joi la Varșovia că SUA sunt dispuse să-și extindă cooperarea energetică cu Europa de Est pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ‘prizoniera’ Rusiei de care depinde pentru aprovizionarea cu gaze naturale, informează agenția EFE.

‘SUA s-au angajat să asigure surse alternative de energie’, pentru Europa de Est, pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ‘prizoniera unicului furnizor energetic’, a indicat Trump în discursul susținut în piața Krasinski din Varșovia, un loc simbol al insurecției poloneze împotriva ocupației naziste.

Promovarea exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa de Est a fost consemnată de mass-media printre prioritățile de pe agenda vizitei pe care Trump o desfășoară în Polonia.

Trump: Polonia este „inima geografică a Europei”

Polonia este inima geografică a Europei, dar, și mai important, în poporul polonez vedem sufletul Europei, a declarat joi, la Varșovia, președintele american Donald Trump, informează CNN.

‘Națiunea voastră este măreață pentru că spiritul vostru este măreț și spiritul vostru este puternic’, a continuat Trump în cadrul discursului rostit în Piața Krasinksi din Varșovia, unde se află monumentul care amintește de revolta locuitorilor capitalei poloneze împotriva ocupației naziste, monument care este și un simbol al luptei Poloniei pentru independență.

În discursul său, Trump a subliniat momente esenţiale din istoria Poloniei, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la ocupaţia sovietică.

Preşedintele american a reiterat cerinţa ca ţările membre NATO sa contribuie financiar pentru îndeplinirea obiectivului de 2% din PIB pentru Apărare, stabilit la nivelul Alianţei.

”Polonia e inima geografică a Europei”, a declarat Trump, în timpul discursului său. ”Cel mai important, în poporul polonez stă sufletul Europei”, a mai spus preşedintele SUA. ”America iubeste Polonia şi pe polonezi”, a continuat el.

”Cu admiraţie, azi pot spune că Polonia dăinuieşte, prosperă. În ciuda eforturilor de opresiune, aţi prelevat, sunteţi naţiunea mândră a lui Copernic, Chopin, Papa Ioan Paul al II-lea, Polonia e ţara eroilor măreţi. Sunteţi un popor care cunoaşte valoarea adevărată a ceea ce apăraţi”, a spus preşedintele SUA.

”Azi mă aflu aici nu doar pentru a vizita un aliat ci şi pentru a da ţara ca exemplu pentru cei ce caută libertatea. Povestea Poloniei e povestea unui popor care nu a fost niciodată invins şi care nu a uitat niciodată cine este. Sunt mândru să mă aflu astăzi în faţa veteranilor şi eroilor revoltei de la Varşovia. Promitem ca vă vom onora mereu lupta voastră în numele Poloniei şi al libertăţii”, a afirmat Trump.

”Există un curaj şi o forţă implantată profund în personalitatea polonezilor. Opresorii voştri au vrut să vă învingă, dar polonezii nu au putut fi învinşi. Pe 2 iunie 1979, 1 milion de polonezi au venit în Piaţa Victoriei pentru prima lor slujbă cu un Papă polonez”, a mai declarat Donald Trump.

”Polonia puternică e o binecuvântare adusă Uniunii Europene, o naţiune puternică e o binecuvântare adusă lumii”, a spus Trump.

La final, preşedintele SUA a spus: ”Vestul nu va niciodată distrus”.

CNN notează că Trump are mulți susținători în Polonia și adaugă faptul că președinții republicani au fost atrași de Polonia încă de când fostul lider de la Casa Albă, Ronald Reagan, a colaborat împreună cu papa Ioan Paul al II-lea, de origine poloneză, și cu mișcarea Solidaritatea pentru a ajuta Polonia să treacă la un sistem politic democratic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri