Euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, i-a sesizat în luna mai Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan, dificultăţile cu care se confruntă sectorul cărnii de porc. Creșterea prețului purceilor achiziționați din statele membre ale Uniunii Europene a reprezentat o reală problemă, deoarece fermierii români au fost nevoiți să plătească între 80 și 90 de euro pe cap de animal, deși costul de producție a unui purcel de 25 kg nu depășește 40-45 euro.

„Această discrepanță între costul de producție și cel de vânzare a fost determinată de faptul că marile state producătoare își limitează exporturile de porci în vederea protejării pieței interne, blocând astfel procesul de achiziție. I-am transmis atunci domnului Comisar faptul că este nevoie ca la nivel european să existe un program de susținere a reproducției porcinelor, pentru a veni în sprijinul micilor producători, având în vedere că, de peste 20 de ani, crescătorii de porci din România depind în totalitate de fermele de reproducție din Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania și Danemarca. Tododată, am solicitat să mi se comunice instrumentele avute la îndemână de către Comisie pentru a reduce gradul de dependență a micilor producători de marile ferme, dar și pentru a debloca procesul de achiziție a porcilor din alte state membre“, a declarat Daniel Buda.

„Sectorul cărnii de porc din Europa și-a revenit cu succes după doi ani dificili. Prețul mediu al porcilor din Uniune este în prezent cu aproape 25 % mai mare decât acum un an, în timp ce prețul cărnii de porc din România este cu 39 % mai mare. Pe de o parte, această recuperare a fost sprijinită de instrumentele utilizate de Comisia Europeană pentru a gestiona situația dificilă a sectoarelor agricole care au fost puternic afectate de embargoul rusesc. Pe de altă parte, performanța excelentă a exporturilor de carne de porc din UE, în special către China, îmbinată cu reducerea ofertei de carne de porc din UE, a determinat creșterea prețurilor cărnii de porc din UE. Sectorul cărnii de porc din România a beneficiat pe deplin de aceste două evoluții. Principiul liberei circulații a mărfurilor (articolul 28 din TFUE), una dintre cele patru libertăți fundamentale ale pieței unice a Uniunii Europene, garantează că mărfurile sunt produse și comercializate acolo unde este cazul. La fel se întâmplă și în sectorul porcinelor. Comisia monitorizează contant piețele agricole și este pregătită să ia măsuri atunci când este necesar. Această monitorizare este completată de alte instrumente, precum activitățile de promovare și eforturile depuse, în cazul tuturor produselor agricole, în vederea deschiderii de noi piețe pentru exporturile UE și a eliminării barierelor netarifare din calea comerțului în țările terțe”, a fost răspunsul Comisiei Europene.

 

21 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 6 =