Caută
Close this search box.

Ziua Independenței SUA – Ambasadorul Klemm îi învită și pe români să sărbătorească ziua de 4 Iulie

Într-un mesaj, ambasadorul american Hans Klemm i-a invitat pe români să sărbătorească marți, 4 iulie, ziua independenței SUA.

„Bine v-am regăsit. Azi este 4 iulie și sărbătorim 241 de ani de la Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii. Anul acesta aniversăm și 20 de ani de Parteneriat Strategic între România si Statele Unite. Acest parteneriat a fost recent ferm reconfirmat de președintele Trump și președintele Iohannis, la Casa Albă de la Washington. Privind spre viitor, eu și Ambasada SUA vom colabora acum cu prietenii noștri români pentru a consolida Parteneriatul Strategic în toate dimensiunile sale. Prioritățile noastre rămân promovarea securității, promovarea democrației și statului de drept și promovarea prosperității. Vă invităm să sărbătoriți alături de noi Ziua Independenței SUA”, spune ambasadorul, conform transcrierii furnizate de biroul de presă al ambasadei.

Ce s-a întâmplat la 4 iulie

Statele Unite ale Americii sărbătoresc la 4 iulie, Ziua națională, cunoscută ca Ziua Independenței. Aceasta marchează aniversarea declarației de independență din 1776, față de Marea Britanie, semnată de 13 colonii de pe continentul nord-american.

Triburi amerindiene (irochezi, sioux, apași, comanși ș.a.) de vânători și pescari, ai căror strămoși imigraseră din Asia peste strâmtoarea Bering spre sfârșitul Paleoliticului, populau teritoriul nord-american în epoca precolumbiană (circa 26.000 î. Hr.). În jurul anului 1.000, coastele răsăritene (New England și Newfoundland în Canada) au fost vizitate de vikingii veniți din Islanda, sub conducerea lui Leif Eriksson. În 1492, genovezul Cristofor Columb a fost navigatorul care a dezvăluit Europei existența noului continent.

Spaniolii au fondat în 1565, Sf. Augustin (Florida), prima așezare europeană permanentă de pe continentul nord-american. Pe coasta Atlanticului au luat ființă, între 1607 și 1733, 13 colonii engleze — Massachusetts (1620), Maryland (1634), Pennsylvania (1681), Georgia (1733) ș.a. Florida a fost colonizată de spanioli, Canada, valea fluviului Mississippi cu Louisiana de francezi, astfel încât din secolele XVII-XVIII, coloniile engleze au fost implicate în conflictele care au opus aceste mari puteri. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, măsurile discriminatorii adoptate de metropolă față de coloniile nord-americane au determinat, în cele din urmă declanșarea Războiului de independență (1775-1783).

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii și-au proclamat independența, adoptând ”Declarația de independență” a Congresului (Thomas Jefferson, B. Franklin, J. Adams ș.a.), prin care au fost rupte legăturile cu Marea Britanie, fapt recunoscut prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783. În 1787 a fost adoptată Constituția SUA (în vigoare, cu amendamente, până astăzi), care a proclamat SUA stat federal și introduce sistemul prezidențial de guvernământ — George Washington (1789-1797) — primul președinte al țării. Colonizarea Vestului Îndepărtat a cunoscut apogeul la jumătatea secolului al XIX-lea, mai ales după 1848, când au fost descoperite depozitele de aur din California. Victoria în Războiul Mexican (1846-1848) a adus în posesia SUA a încă șapte state (printre care California și Texas). Granița de nord-vest a fost stabilită prin Tratatul cu Marea Britanie din 1846.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, SUA a continuat expansiunea pe continent prin adăugarea unor noi state, numărul lor ajungând la 50. Contradicțiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, și cele nordice, aboliționiste, au condus la părăsirea uniunii de către 10 state sudice și la izbucnirea Războiului de secesiune (1861-1865). După victoria nordului, SUA au cunoscut o dezvoltare economică rapidă, devenind, la sfârșitul secolului al XIX-lea, prima putere industrială a lumii.

În Primul Război Mondial, SUA, după trei ani de neutralitate, au intervenit de partea Antantei (1917), însă la sfârșitul acestuia nu au semnat Tratatul de la Versailles (1919) și nici nu au devenit membru al Societății Națiunilor. În perioada interbelică au adoptat o politică de izolaționism. SUA și-a proclamat neutralitatea în contextul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, dar au sprijinit economic, militar și moral statele aflate în luptă cu puterile fasciste. În urma atacului japonez de la Pearl Harbour (1941), SUA au intervenit în război, luptând pe fronturile din Pacific, Africa de Nord și Europa. Războiul s-a încheiat în urma capitulării necondiționate a Germaniei (mai 1945) și lansării bombelor atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki (august 1945).

Forma de guvernământ a SUA este republică federală, constituită istoric prin uniunea liber consimțită a 50 de state (cărora li se adaugă un district federal și un ”stat asociat” — Puerto Rico), se arată pe site-ul menționat. Constituția federală (în vigoare din 1787, completată ulterior cu 27 de amendamente) impune o serie de mecanisme complexe de echilibrare a puterii federale centrale (Președinția — Administrația și Congresul) cu puterile locale, aparținând statelor (guvernatorii și legislativele statale). În SUA, președintele este cumulativ și prim-ministru, ca șef al executivului compus din miniștri denumiți secretari.

Capitala Statelor Unite este Washington D.C., un oraș fondat la 16 iulie 1790, și numit după primul președinte al SUA, George Washington (1732-1799). Orașul găzduiește nenumărate memoriale și monumente, biblioteci și muzee, galerii și grădini, unele dintre cele mai importante simboluri americane: Casa Albă, reședința oficială a președinților Statelor Unite ale Americii; Capitoliul, sediul Congresului american; Memorialul Lincoln înfățișat de un templu în stil doric, iar coloanele ce încadrează monumentul la exterior reprezintă statele în număr de 36, la momentul președinției lui Abraham Lincoln (1861-1865); Monumentul Washington, un obelisc înalt de 169 de metri, construit între anii 1848 și 1884, în onoarea primului președinte american, George Washington, toate reunite sub forma unui parc uriaș — National Mall; Biblioteca Congresului, cea mai mare bibliotecă din țară, inaugurată în 1800; Galeria Națională de Artă fondată în 1937; Muzeul Național Aero-Spațial, care deține cea mai mare colecție de exponate din domeniul aero-spațial din lume; Institutul Smithsonian, cel mai mare complex muzeal, educațional și de cercetare din lume înființat în 1846; faimoasa Union Station, construită în 1907 și multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri