Caută
Close this search box.

Pușcăriile intră în colaps: astăzi încep protestele angajaților din penitenciare

Angajatii din penitenciare declanșează astăzi proteste pe durată nedeterminată în toate unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor ca reacție la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce privește rezolvarea problemelor din penitenciare. Redăm mai jos comunicatul Federația Sindicatelor din Administrația Naționala a Penitenciarelor semnat de președintele Sorin Dumitrașcu:

”Având în vedere că prioritățile politice legate de grațieri și beneficii pentru deținuti au fost în bună măsura realizate, considerăm că este momentul ca Guvernul și Ministerul Justiției să lucreze și în interesul realizării actului de justiție.

Într-o primă etapă, începând cu 01 august 2017, angajații din penitenciare refuză să efectueze ore suplimentare și alte atribuții decțt cele specifice funcțiilor ocupate. Cel mai probabil, așa cum s-a întâmplat dealtfel și anul trecut când un alt Guvern nu și-a respectat promisiunile, activitățile din penitenciare vor fi treptat blocate.

La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări și fiecare angajat va acționa în justiție, în fața instanțelor naționale și internaționale de jurisdicție a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiții de muncă decente.

Daca autoritățile nu vor reacționa pozitiv, acțiunile de protest se vor muta la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ministerului Justiției și Guvernului României, până cțnd aceste instituții își vor respecta obligațiile legale și cele prevăzute în acordurile colective.

Protestele angajaților din penitenciare sunt motivate de faptul că Guvernul României refuză să facă investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcțiilor vacante, întârzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecție a angajaților și adoptă legi care restrâng drepturi salariale și scad pensii.

Concret, bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare. Sunt aproape 8.000 de funcții vacante în sistemul penitenciar și se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. Un angajat din șase a părăsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările.

Condițiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deținuți, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege aceasta situație de fapt. Diferența fiind ca personalul din penitenciare lucrează în medie 23 de ani în aceste condiții improprii, în vreme ce deținuții execută în medie câte 4 ani de pedeapsă.

În plus ofițerii și agenții de penitenciare gestionează mii de incidente grave (agresiuni între deținuți și la adresa personalului, încăierări, violuri, distrugeri, revolte, samd) cauzate de lipsă de personal, a dotărilor necorespunzătoare și a precarității amenajărilor de siguranță, pentru care Guvernul României refuză să aloce fonduri.

În schimb, după ce a promis prin Ministerul Justiției că va investi 61 de milioane de lei în 2017 pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru din penitenciare și nu a făcut-o, Guvernul României se gândește să micșoreze pensiile de serviciu pentru angajații din penitenciare.

Aceasta este situația angajaților din penitenciare și pentru aceste motive protestăm, chiar dacă rămânem deschiși dialogului și speram în continuare că autoritățile vor înțelege în cele din urmă necesitatea abordării cu seriozitate a problemelor din penitenciare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri