Caută
Close this search box.

SUA impun sancțiuni împotriva „dictatorului” Maduro, președintele Venezuelei

SUA au impus luni sancțiuni juridice și financiare, fără precedent, împotriva președintelui venezuelean Nicolas Maduro pe care îl califică drept „dictator”, ca ripostă la alegerea duminică, cu vărsare de sânge, a Adunării Constituante, relatează France Presse.

„Alegerile nelegitime de ieri (duminică) confirmăl că Maduro este un dictator care disprețuiește voința poporului venezuelean”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin , citat într-un comunicat al ministerului său care anunță o „înghețare a tuturor activelor” pe care le-ar deține președintele Venezuelei în Statele Unite.

„Adoptând sancțiuni împotriva lui Maduro, Statele Unite își afirmă în mod clar opoziția față de politicile regimului său și își exprimă sprijinul pentru poporul venezuelean care caută revenirea țării la o democrație deplină, întreagă și prosperă”, a adăugat ministrul american.

Aceasta este pentru prima dată când administrația americană îl califică atât de direct pe președintele venezuelean drept „dictator”.

Președintele Donald Trump a estimat acum câteva săptămâni că Maduro „visează să fie un dictator”, iar diplomația americană a denunțat duminică „un pas spre dictatură” și pe „arhitecții autoritarismului” regimului de la Caracas.

De asemenea, este extrem de rar pentru guvernul SUA — Trezorerie și Departamentul de Stat — să impună sancțiuni împotriva unui șef de stat în exercițiu.

Alte sancțiuni care îl vizează pe liderul socialist venezuelean — înghețarea activelor și interdicția pentru orice cetățean american să facă comerț cu el — „oricine ar participa la această Adunare Constituantă nelegitimă s-ar expune la alte sancțiuni americane pentru subminarea proceselor și instituțiilor democratice din Venezuela”, a avertizat Mnuchin.

Trezoreria Statelor Unite a criticat, de asemenea, regimul lui Maduro pentru încălcările sale pe scară largă a drepturilor omului (…) proasta gestionare a economiei și (…) o corupție erijată în sistem”.

Venezuela a fost luni mai divizată ca oricând, a doua zi după alegerea, cu vărsare de sânge, a unei puternice Adunări Constituante în mâna lui Maduro, opoziția majoritară în parlament asigurând că ea va continua să reziste.

SUA au luat de mai mult timp atitudine în favoarea opoziției venezuelene și au impus săptămâna trecută sancțiuni împotriva a 13 foști și actuali responsabili guvernamentali de la Caracas. Departamentul de Stat a ordonat, de asemenea joi familiilor diplomaților săi să părăsească Venezuela.

Washingtonul și Caracas, care nu mai au ambasadori din 2010, dar ale căror relații s-au îmbunătățit puțin în finalul mandatului lui Barack Obama, mențin strânse legături economice și comerciale, în principal în industria petrolieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri