Caută
Close this search box.

Ce trebuie neapărat să faci în cazul unei entorse

Entorsa, o leziune traumatică a unei articulaţii care poate fi provocată oricând de o mișcare mai bruscă și puternică, îți poate transforma drumețiile într-o adevărată povară.

Că e vară, iarnă sau oricare alt anotimp, în cazul în care faci o entorsă, e bine să știi ce e de făcut în primă fază într-o astfel de situație.

Specialistul în medicină sportivă, dr. Alin Popescu, precizează: „Entorsa este o problemă care apare la nivelul unei articulații din cauza unei forțări, unei ieșiri din limitele normale ale unei mișcări. O mișcare prea amplă poate produce o întindere, o leziune, până la ruptura ligamentelor, fără modificarea raporturilor osoase,” explică specialistul.

Atunci când apare o astfel de leziune trebuie respectat protocolul P.R.I.C.E.

P- de la protecție. Este necesară imobilizarea zonei afectate pentru a produce vindecarea şi protejarea de accidente suplimentare. Se utilizează pansamente elastice, benzi, atele, cârje sau baston dacă este nevoie.

R– de la rest, adică repaus, principala componentă a refacerii organismului.

I – de la ice (gheață). Gheața este un remediu potrivit pentru scăderea edemului, a umflăturii.

C – de la compresion (compresie). Compresia are ca scop reducerea edemului rezultat din procesul inflamator. Sprijiniți confortabil zona afectată, apoi cu un bandaj elastic bandajați până la articulația următoare. Spre exemplu, pentru o leziune la nivelul gleznei, bandajul trebuie să se extindă de la baza degetelor până la genunchi. Verificați circulatia în exteriorul zonei bandajate din zece în zece minute, deoarece un bandaj strâns va avea drept rezultat afectarea circulației în zona respectivă.

E – de la elevation (ridicare), încercăm să ținem membrul afectat cât mai ridicat pentru a ajuta drenajul și pentru a preveni umflarea zonei respective.

Entorsele apar cel mai frecvent la nivelul gleznei și al genunchilor și includ următoarele simptome:

– Umflarea rapidă, uneori însoțită de modificarea culorii pielii;

– Alterarea funcției unei articulații sau o senzație de instabilitate;

– Durere și sensibilitate în zona afectată;

– Un sunet ca o pocnitură;

– Dificultate în utilizarea articulației.

sursa: csid.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri