Caută
Close this search box.

Victor Negrescu: „Instituțiile din România vor implica mai mult partenerii sociali, autoritățile locale și mediul de afaceri în domeniul politicilor europene“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat, joi, ședința săptămânală a Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene. La întâlnire au participat reprezentanți la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere, reprezentanți ai Parlamentului și ai autorităților locale, precum și membrii români din Comitetul Economic și Social European. În ceea ce privește procesul de pregătire pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, au fost prezentate concluziile celei de-a treia întâlniri a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu accent pe liniile directoare pentru continuarea și accelerarea demersurilor care vor permite preluarea mandatului național.

„Pregătirile pentru Președinție se desfășoară conform dispozițiilor premierului Mihai Tudose. România are viziunea, voința și capacitatea necesare pentru a îndeplini cu succes rolul de mediator imparțial care îi revine statului ce deține Președinția“, a declarat Victor Negrescu.

Ministrul delegat a subliniat cu această ocazie importanța cooperării interinstituționale și a participării tuturor actorilor relevanți la procesele interne de fundamentare a pozițiilor oficiale ale României în domeniul afacerilor europene. „Am invitat instituțiile administrației publice centrale să implice mai mult partenerii sociali, autoritățile locale și mediul de afaceri în domeniul politicilor europene. De asemenea, susțin inițierea unui dialog între ministere și autoritățile locale, pentru ca, pe durata Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, să aibă loc acțiuni și reuniuni în toată țara“, a precizat Victor Negrescu.

Un punct distinct de pe agenda s-a referit la transpunerea directivelor Uniunii Europene în legislația națională, cu această ocazie fiind prezentată o analiză a stadiului transpunerii în vederea respectării termenelor stabilite, reiterându-se necesitatea evitării eventualelor penalizări, întârzieri sau a procedurilor de infringement. Totodată, în cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție ultimele evoluții privind dosarele aflate în dezbatere în cadrul Parlamentului European și a Comisiei Europene.

Cu acest prilej, au fost prezentate ultimele evoluții privind negocierile pe dosarul Brexit, precum și pe celelalte teme de actualitate europeană.

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea Prim-ministrului României. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri