Caută
Close this search box.

Muziciana Ana-Maria Avram a încetat din viață

Compozitoarea, pianista și dirijoarea Ana-Maria Avram a încetat din viață la numai 56 de ani, anunță Radio România Cultural.

Nascuta in Bucuresti, la data de 12 septembrie 1961, Ana Maria Avram a absolvit Liceul de Muzica George Enescu, perioada in care s-a afirmat ca o precoce pianistă concertistă In 1975, la numai 14 ani, a interpretat cu mare succes Concertul pentru pian si orchestra de E. Grieg, în compania Orchestrei de Camera Radio.

A absolvit Universitatea de Muzică din București, secția compoziție, în 1985. DEA în Estetică muzicală la Sorbona (Paris, 1992), Doctorat în 1996. In 1986 debutează în compoziție: “Threnia I” pentru vioară și orchestră în interpretarea Orchestrei Naționale Radio. Creația sa cuprinde peste 170 de opusuri simfonice, camerale si muzică asistată de ordinator. Ana-Maria Avram reprezintă, alături de soțul său, Iancu Dumitrescu, curentul hiperspectral în muzica actuală.

Ana Maria Avram a fost inițiatoarea și realizatoarea, împreună cu Iancu Dumitrescu, a unor importante festivaluri internaționale dedicate muzicii electronice și muzicii spectrale, în România și în Europa: “Acousmania” – București,in Sala Radio, “Musica Nova” la Ploiești, SPECTRUM XXI la Paris, Geneva, Londra, Bruxelles, Berlin, Harvard- Boston, Farmington.

In 1995, opera radiofonică “On the Abolition of the Soul” pe texte de Emil Cioran, o comandă Radio France, este editată în “Antologia Prix Italia 1949 – 1995”, dublu CD.

In 1994 i-a fost acordat Marele Premiu al Academiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri