Caută
Close this search box.

Cele mai scumpe arme din lume valorează de 3,5 ori PIB-ul nostru!

Sunt cele mai performante sisteme de atac sau apărare din lume şi valorează împreună cât 9% din Produsul Intern Brut al României – dacă adunăm doar valoare pentru a câte o unitate din fiecare produs în parte. Dacă e să calculăm preţul acestor sisteme în raport cu numărul tuturor unităţilor fabricate deja, preţul depăşeşte 600 de miliarde de dolari, conform Business Insider, adică de vreo 3,5 ori PIB-ul nostru – care este de 170 de miliarde de euro.

Distrugătorul DDG 51

DDG 51, cunoscut ca si Arleigh Burke activeaza din 1991. În prezent doar 60 astfel de nave se afla în uz, 15 fiind rezervă. Fiecare navă de război are o lungime de cel puţin 152,4 metri de la stem la pupă. Navele din generaţia nouă cântăresc peste 9.000 de tone. Echipajul de pe fiecare nava in parte este alcatuit din aproximativ 350 de militari. Ultima generatie de nave este echipata cu două sisteme verticale de lansare pentru rachetele tomahawk, torpile şi un sistem avansat de detectare.

Pret pe unitate: 1.299,3 milioane de dolari.

Avionul P8-A Poseidon

Avionul Boeing P-8A Poseidon este folosit pentru supravegherea anti-submarin. Pentru că este un avion de război, funcţiile principale constau în patrularea cu ajutorul echipamentului senzorial pe care îl deţine.

Preţ pe bucată: 206,5 milioane de dolari.

Portavion CVN-78 Class

CVN-78 este primul portavion din noua generaţie a Marinei SUA. Suprafaţa navei totalizeacză aproximativ lungimea a trei terenuri de fotbal şi greutatea de 100.000 de tone. Puntea sa poate susţine mai mult de 75 de aeronave. Baza plutitoare este propulsată de două reactoare nucleare, şi are rachete pentru aparare Evoloved Sea Sparrow.

Preţ pe unitate: 9.782,3 milioane de dolari.

D5LAUNCH

Trident II – rachetă balistică

Dezvoltata de Lockheed Martin (NYSE:LMT), Trident II este cea mai nouă şi mai avansată versiune în materie de rachete balistice a Marinei Statelor Unite. Echipata cu un focos termonuclear, Trident II este folosită de majoritatea submarinelor din clasa Ohio, dar şi de câteva nave britanice. Racheta are 13,4112 metri lungime, cântăreşte 80 de tone şi este capabil să călătorească mai mult de 7.400 de kilometri pe oră. Departamentul Apărării S.U.A. deţine în prezent 561 rachete Trident, fiecare dintre valorând 65,7 milioane de dolari.

V-22 Ospreyn – avion de transport multirol

Boeing-ul V-22 Osprey este un avion de propulsie capabil de decolari si de aterizari din scurt (STOL), cat si de decolari si aterizari verticale (VTOL). Osprey are peste 11 metri lungime si decoleaza asemenea unui elicopter. Avantajul lui V-22 este ca odată desprins de la sol are mult mai multă flexibilitate decât un elicopter. Folosit pentru transport, Osprey poate călători până la 627 de kilometri fără alimentare, la viteze ce depăşesc 418,42 kilometri pe oră. În prezent, bugetul Departamentului Apărării SUA deţine 459 avioane de transport V-22 Osprey, fiecare costând 95,2 milioane de dolari.

F/A-18E/F Super Hornets

Avionul de vânătoare Boeing F/A-18E/F Super Hornet este o versiune îmbunătăţita a cunoscutului F/A 18 Hornet. Deţine o gamă largă de arme şi poate transporta rachete aer-aer, rachete aer-sol şi bombe ghidate prin laser.

Preţ pe unitate: 90,8 milioane de dolari.

F-22 Raptor

Boeing-ul F-22 Raptor este cel mai avansat avion de luptă din întreaga lume şi de asemenea şi cel mai scump, valorând 211 milioane de dolari pe unitate.

Zece dintre aceste aeronave costă împreuna mai mult decât PIB-ul Groenlandei, de exemplu. Departamentul Apararii al S.U.A. deţine 188 astfel de unităţi. F-22 Raptor a fost folosit pentru prima oară în anul 2005, fiind un avion de luptă extrem de rapid, proiectat să identifice, să urmărească şi să înlăture ţinte, înainte de a fi văzut.

Submarin nuclear Clasa Virginia

Submarinele Virginia Class sunt cele mai avansate submarine nucleare din lume. Virginia are 114,9 metri lungime şi cântăreşte 7.800 de tone, echivalentul a 821 de autobuze.

Preţ pe unitate: 2.552,6 milioane de dolari.

Avion multirol F – 35

F-35 se afla încă în dezvoltare şi integrează tehnologiile avansate de observabilitate scăzută şi sisteme de tip senzor cu viteza supersonică. Armata intentionează ca avionul să efectueze diferite acţiuni ca aer-suprafaţă, aer-aer şi recunoaşterea misiunilor. Lockheed Martin şi partenerii săi lucrează la dezvoltarea a trei aeronave separate, dar care să poată folosi acelaşi saşiu. F-35A va folosi decolarea şi aterizarea standard şi va fi utilizat în primul rând de Forţele Aeriene. F-35B va beneficiază de decolari din scurt şi aterizări verticale, urmând să fie folosit doar de Marină.

Preţ pe unitate: 109,5 milioane de dolari.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri