Caută
Close this search box.

Vaccinarea, armă electorală

Obligatoriu să-ți vaccinezi copiii? Iată întrebarea care a împărțit țara în două, iar guvernanții sunt încă departe de a tranșa un domeniu atât de sensibil pentru securitatea copiilor noștri. Mai mult, printr-un concurs de împrejurări, tema vaccinării a ajuns un vector de manipulare electorală.

În urmă cu două zile Guvernul a amânat din nou adoptarea Legii vaccinării. În urmă cu o săptămână, Florin Bodog, ministrul Sănătăţii declara că a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți ai Direcțiilor de Sănătate Publică din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, în urma analizei privind implementarea campaniei naționale de vaccinare. Adică a decapitat câteva capete și va face alte câteva numiri politice convenabile. Măsura i-a convenit premierului Tudose care, tot acum două zile, a prins drag brusc de Bodog și a început să-l laude. Motivul e incredibil: rata de vaccinare a crescut de 4 ori în ultimele două săptămâni.

Mi se pare jenant să folosești de la Palatul Victoria o monitorizare pe o perioadă de timp care nu are nici o valoare de prognoză, cu atât mai mult să conturezi o perspectivă de piață a vaccinării. Mai mult, declarațiile pompoase referitoare la planul național de vaccinare se fac în contextul în care același minister al Sănătății recunoaște că nu e capabil să acopere necesarul de doze de vaccin.

Punctul controversat din noua lege a vaccinăriii prevede ca părinţii sau reprezentanţii legali ai minorului pot fi amendaţi şi cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei în cazul în care nu prezintă copilul la vaccinare nici după ce au fost consiliaţi de comisia judeţeană de vaccinare sau a municipiului Bucureşti şi s-a stabilit un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii. Foarte corect din punct de vedere a stopării unor posibile epidemii, cu consecințe dramatice pentru populație și economie deopotrivă, ar spune specialiștii. Destul de păgubos pe termen scurt pentru interesele electorale psd-iste, când goana după măsuri populiste este năucitoare, pentru a netezi ascensiunea la putere a unor lideri importanți.

Destul de spinoasă rămâne și problema funcționării Institutului Cantacuzino, distrus cu bună știință în urmă cu câțiva ani pentru a face loc importurilor de vaccinuri. Doar cu bune intenții nu poți pune pe picioare o instituție de anvergură națională, care necesită tehnologie, resurse umane și un plan de sustenabilitate pentru cel puțin 10 ani. Nu ai cum să construiești credibil, dacă proprietarul instituției nu devine cu acte în regulă Ministerul Sănătății, care să răspundă pe toate direcțiile: servicii medicale, cercetare, investiții, producție. Azi de exemplu, are loc o întâlnire interministerială la Ministerul Sănătății cu Liviu Pop, simpaticul ministru al Educației, care ar putea face cel mult un manual al vaccinării. Vreau să spun că mixul acesta instituțional nu este doar fațada unui amatorism consacrat în politica românească, ci și demonstrația că nu se dorește cu adevărat realuarea la cote internaționale a producției românești de vaccinuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri