Caută
Close this search box.

New York Times: Trupele americane se pregătesc de război în Europa de Est

După mai mult de un deceniu de luptă contra insurgenţilor islamici din Irak şi Afganistan, armata Statelor Unite este acum în situaţia de a se adapta, pentru a putea răspunde posibilelor ameninţări ale Rusiei în Europa de Est.

Iar în acest sens sunt multe modificări care trebuie făcute. Spre exemplu, sute de tancuri şi de vehicule armate de luptă, având binecunoscuta culoare a nisipului, care au intervenit în Orientul Mijlociu, trebuie să fie revopsite în acel verde închis – kaki – specific reliefului european, scrie New York Times.

De asemenea, militarii obişnuiţi să opereze din baze mari şi securizate, în Irak şi Afganistan, trebuie acum să se antreneze camuflaţi şi să se împartă în grupuri mai mici, pentru a evita drone sofisticate de supraveghere.

În plus, trupele americane nu vor mai avea cale liberă în aer sau acces prioritar pe teren, aşa cum o făceau pe văile din Irak şi în munţii din Afganistan. În Europa de astăzi, graniţele contează în toate chestiunile militare.

De exemplu, deunăzi, un convoi al armatei americane, care transporta muniţie din Germania în România, a fost reţinut la graniţa austriacă, mai multe zile, din cauza restricţiilor impuse convoaielor militare în timpul orelor aglomerate ale vacanţei de vară.

Statele Unite şi aliaţii lor NATO au încheiat recent poziţionarea a circa 4.500 de militari în trei state Baltice şi în Polonia şi pregătesc staţionarea altor câteva mii de trupe înarmate în Europa, pentru a împiedica orice agresiune rusească.

Citeşte şi Rusia mobilizează aproape 100.000 de militari pentru un exerciţiu. NATO: Ar fi trebuit să ştim din timp

Între timp, Moscova trimite forţe pentru propriile exerciţii de-a lungul graniţei vestice cu Europa şi, de asemenea, detaşează militari în Siria şi în estul Ucrainei.

Pentru luna septembrie este programat un exerciţiu militar uriaş, care ar putea implica 100.000 de trupe şi alt personal de securitate, potrivit ziare.com.

În semn de răspuns, Pentagonul şi-a intensificat antrenamentele şi exerciţiile pe teritoriile unor state NATO din Europa.

Citeşte şi Şeful NATO: Relațiile cu Rusia, cele mai dificile de la sfârșitul Războiului Rece

În plus, aliaţii şi-au intensificat patrulele aeriene, maritime şi terestre, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pentru a contracara o creştere similară a forţelor ruseşti în jurul periferiei NATO.

De exemplu, impresionantul exerciţiu militar Saber Guardian, cel mai mare din Europa din acest an, care a avut loc în România, Bulgaria şi Ungaria, a inclus transportarea a peste 1.000 de trupe şi a sute de vehicule în aceste ţări.

Sute de trupe ale aliaţilor, inclusiv militari americani cu feţele vopsite în culori de camuflaj, şi tancurile lor de 60 de tone au trecut Dunărea pe poduri improvizate, pentru a răspunde la atacuri simulate pe cealaltă parte.

Pentru armatele est-europene, aceste exerciţii au îmbunătăţit coordonarea şi încrederea şi sunt asigurări concrete că aliaţii îi apără.

„Am câştigat un fel de încredere că nu suntem singuri aici, pe flancul estic al NATO”, a spus generalul de flotilă aeriană Teo Toader.

Un răspuns

  1. In loc de dinti vrem gloante,in loc de baloane vrem rachete,in loc de case vrem tancuri si cerul sa se teama.Ma simt in siguranta ce dracu,as pleca maine intr-o tara bazata.suntem mari si puternici de nu ne mai incape Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri