Caută
Close this search box.

Victor Negrescu: „România a început să lucreze la conturarea poziției oficiale privind viitorul cadru financiar multianual“

Victor Negrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat, miercuri, 9 august, ședința săptămânală a Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, în contextul căreia au fost discutate teme precum pregătirile pentru exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în primul semestru din 2019, și respectarea obligațiilor României referitoare la situația transpunerii legislației europene.

Un alt subiect de pe agendă a vizat elementele de poziții ale României în perspectiva pregătirii negocierilor privind cadrul financiar multianual post-2020. Cu prilejul acestor discuții, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat importanța demarării cât mai rapide a unui proces de analiză cuprinzătoare care să vizeze toate aspectele acestui dosar. „Având în vedere faptul că în perioada următoare se vor intensifica discuţiile privind viitorul cadru financiar multianual post-2020, cu atât mai mult cu cât tema va fi prioritară și pe agenda Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, e important ca România să-și definească ferm poziția pe acest dosar. În acest context, se vor crea mecanisme de lucru interinstituționale care să permită conturarea unui mandat clar al României privind Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2020-2026“, a declarat Victor Negrescu. Totodată, în cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție și ultimele evoluții privind negocierile pe dosarul Brexit, precum și pe celelalte teme de actualitate europeană. La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanți la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere, reprezentanți ai Parlamentului și ai autorităților locale, precum și membrii români din Comitetul Economic și Social European.

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea Prim-ministrului României. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri