Caută
Close this search box.

Balada sondatului

Mă-ntâlnesc cu prietenul Cutărescu. Alţii folosesc apelativul „Cutărescu” pentru a desemna o persoană ştearsă, un oarecare, un anonim căruia îi pui în cârcă reacţii şi păreri. „Cutărescu” ăsta dintre ghilimele e un tip extraordinar de convenabil pentru cei din jur. „Cutărescu” poate să spună orice despre oricine. Şi când să ne ducem peste el, să-l luăm la palme, constatăm că el nu există.

Dar prietenul Cutărescu despre care vă vorbesc eu este un Cutărescu în carne şi oase, pe care părinţii, la naştere, l-au intitulat astfel, ca să n-aibă probleme în viaţă. La şcoală chiar aşa era trecut în catalog, Cutărescu Andrei. Ei bine, numele ăsta avea un efect incredibil: nu-l asculta nimeni, până la sfârşitul trimestrului. Parcă-i lega cineva la ochi pe profesori, când ajungeau în dreptul lui Cutărescu, o lumină orbitoare izbucnea din catalog, răpindu-le darul vederii. Se trezeau buimaci la sfârşitul trimestrului, când constatau panicaţi că băiatul n-are nicio notă şi-l treceau clasa în fugă.

Ei, ce-mi spune mie Cutărescu cel din zilele noastre? O duce extraordinar, banii curg gârlă şi dacă nu-i atent, nu dă din mâini şi din picioare, se îneacă în această gârlă. „Dar ce faci? îl întreb disperat. Cu ce te ocupi?” „Sunt sondat”, îmi spune modest Cutărescu (numele nu-i permite în viaţă mândria, ci numai modestia). „Ce meserie e asta?” „Răspund la sondaje. Zilnic primesc întrebări pentru zece-cincisprezece sondaje de opinie.” “Şi ai opinii la toate?” Cutărescu mă priveşte apatic. Numele nu-i permite nici mânia, nici veselia. “Sigur. De-aia sunt sondat. De-aia primesc bani.”

Îi cer lui Cutărescu un exemplu elocvent. „Uite, alegerile. Întrebarea clasică este: «dacă aţi merge mâine la urne, cu cine aţi vota?»“ „Şi tu de unde ştii ce să răspunzi? Asta nu este o întrebare foarte grea?” „Sigur că este o întrebare foarte grea. Dar şi noi suntem foarte mulţi sondaţi. Şi ne ştim între noi, facem schimb de telefoane, de adrese. Când nu mă descurc la un răspuns, pun mâna pe telefon, consult un prieten. Ne sfătuim, doi-trei sondaţi.” „Superb! Asta zic şi eu opinie!” Cutărescu e de acord. „Nu ştii cu câte probleme se confruntă lumea de azi. Reforma, protecţia socială, agricultura… Cine să le descurce, ăia de la putere? Mă faci să râd. De-aia suntem pe lume noi, sondaţii…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri