Caută
Close this search box.

Negrescu le dă o veste excelentă românilor din străinătate. Diaspora aștepta de mult asta!

victor negrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunțat, în cadrul Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, lansarea, începând cu 16 august 2017, a serviciului telefonic gratuit TELVERDE-SOLVIT, un instrument menit să soluţioneze, pe cale informală şi cu celeritate, problemele generate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei europene privind piaţa internă.

„Democratizarea accesului la informațiile de interes public, pe teme europene, reprezintă o componentă prioritară a mandatului meu. Prin lansarea acestei linii telefonice gratuite, ne dorim să arătăm că cetățenii români sunt protejați și că reacționăm atunci când există orice semnal că ei sunt trataţi incorect. TELVERDE-SOLVIT vine în întâmpinarea persoanelor fizice şi juridice ale căror drepturi dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene au fost încălcate într-un alt Stat Membru“, a declarat Victor Negrescu.

Numărul 0800 672 507 poate fi apelat, gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 16:00.

SOLVIT îndeplineşte rolul de intermediar şi se ocupă de problemele transfrontaliere între o întreprindere sau un cetăţean, pe de o parte, şi o autoritate publică, pe de alta, acolo unde există posibilitatea ca legislaţia comunitară să fi fost aplicată în mod necorespunzător. Termenul de soluționare a cererilor în cadrul SOLVIT este de zece săptămâni, iar serviciul este gratuit. „SOLVIT le reamintește autorităților în cauză care sunt drepturile încălcate și colaborează cu acestea pentru a rezolva problema. În sfera de competențe SOLVIT intră recunoaşterea calificărilor profesionale și a diplomelor în alte State Membre, calcularea pensiilor și a indemnizațiilor de șomaj, înmatricularea autovehiculelor și permisele de conducere, obținerea permiselor de ședere, accesul la educație sau circulația capitalurilor și rambursările de TVA“, a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Informații suplimentare

SOLVIT reprezintă un mecanism creat și coordonat de Comisia Europeană în domeniul pieței interne, care funcţionează pe baza cooperării dintre cele 31 de centre constituite în cadrul administraţiilor publice ale Statelor Membre ale Uniunii Europene şi ale celorlalte trei state aparţinând Spaţiului Economic European (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). Aceste centre formează reţeaua SOLVIT si sunt conectate prin intermediul unei baze de date online, aflată sub coordonarea şi supravegherea Comisiei Europene.

Fiecare plângere este gestionată de două centre SOLVIT: cel de origine (centrul SOLVIT fie din Statul Membru de cetățenie sau de stabilire, fie din Statul Membru care deține o legătură administrativă cât mai strânsă cu petentul) și cel responsabil (centrul SOLVIT din Statul Membru în care se află autoritatea publică care a încălcat legislația UE).

Pe de altă parte, SOLVIT nu poate rezolva litigii între două firme sau problemele întâmpinate în calitate de consumator, dar nici nu gestionează plângeri la adresa instituţiilor Uniunii Europene.

În 2016, SOLVIT s-a ocupat, la nivelul Uniunii Europene, de 2.414 cazuri. Centrele sale au lucrat în medie 59 de zile pentru gestionarea unui caz și au soluționat 89% din petiţii.

Pentru mai multe informații despre rețeaua SOLVIT, puteți accesa pagina dedicată SOLVIT de pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, https://www.mae.ro/node/19312 sau să consultați site-ul oficial al Comisiei Europene, http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm.

Un răspuns

  1. Decizie la Londra, cetatenii europeni pot calatori in UK fara vize.(…)___–-____Perfect Fair Play ! Respecta dreptul europenilor la libera circulatie si prezerva dreptul cetatenilor englezi la accesul natural si legal la locurile de munca nationale, in plus implica faptul ca fiecare cetatean European trebuie sa gandeasca de doua ori de ce ar cauta un loc de munca in UK, pentru simplul motiv ca -cel putin in Europa- NU EXISTA nicio tara( inclusiv -si mai ales-Romania), care sa nu aiba locuri de munca suficiente, insa in acestate tari( gen Romania) oamenii nu sunt platiti correct, practic SUNT FURATI atat de „oamenii de afaceri” dar si de (chiar mai ales) de GUVERNANTI, care impun taxe supranumerare si massive, pentru a se putea plati pe ei insasi-care SUNT FANTASTIC DE SUPRANUMERAR, la orice nivel- cu salarii de lux si pensii speciale(alaturi de multe alte beneficii costisitoare: birouri, masini la scara, secretare, consiglieri, etc.etc.)…In fond aceasta este problema de baza a celor mai multe tari din care se emigreaza masiv, incompetenta guvernelor dublata(triplata cel putin) de dorinta de inavutire in scurt timp(cel mult doua mandate) , care -cel mai sigur- se obtine prin exploatare si opresiune, la sange…(vezi art. „Romania pe primul loc la sclavagismul modern”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri