Caută
Close this search box.

Spania: Un suspect pregătea un atac de amploare, alături de alți teroriști

Unul dintre cei patru suspecți încă în viață ai atentatelor din Catalonia, Mohamed Houli Chemla, a recunoscut marți în fața unui judecător că celula din care făcea parte pregătea un atentat de o mai mare amploare, a anunțat o sursă judiciară spaniolă, relatează AFP.

Suspectul a confirmat în fața judecătorului de instrucție declarațiile sale din arest conform cărora celula pregătea un atentat mai important decât cele două atacuri de la Barcelona și Cambrils, comise joi și vineri și care s-au soldat cu 15 morți și peste 120 de răniți.

Mohamed Houli Chemlal, rănit în explozia unei case în Alcanar în care celula ar fi pregătit alte atacuri, este suspectul cheie pentru anchetatori: este singurul despre care se știe cu certitudine că a stat în acea casă și care poate povesti ce făceau ceilalți suspecți în acel loc.

‘Din cele patru persoane aflate în arest, în mod evident toate sunt interogate și unele au furnizat informații interesante’, a declarat duminică comandantul poliției catalane, maiorul Josep Lluis Trapero, lăsând să se înțeleagă că unii dintre deținuți au făcut mărturisiri.

Până luni, poliția catalană nu a dezvăluit identitatea suspectului și a rămas foarte discretă în privința acestuia, arată Agerpres.

Sub dărâmături, polițiștii au descoperit 120 de butelii de gaz și urme de substanțe utilizate în mod obișnuit pentru a fabrica TATP, un explozibil folosit de Statul Islamic, care a revendicat atentatele.

Potrivit poliției, explozia i-ar fi privat pe autorii atacurilor de mijloacele de a comite atentate mult mai sângeroase.

Driss Oukabir, Mohammed Aalla, Mohamed Houli Chemlal și Salh El Karib sunt singurii supraviețuitori ai celulei jihadiste de 12 persoane pe care poliția o consideră responsabilă de atentatele din Barcelona și Cambrils, la 120 km sud de Barcelona. Cei patru au fost compărut marți în fața unui tribunal din Madrid.

În total 12 persoane, în cea mai mare parte marocani, sunt suspectate că făceau parte din celula care a comis atentatele.

Cinci dintre ei au fost uciși în noaptea de joi spre vineri, alți doi ar fi murit manipulând explozibile și un al optulea, Younes Abouyaaqoub, a fost ucis luni, după patru zile de căutări.

Alți patru au fost arestați, între care unul grav rănit într-o explozie care a avut loc miercuri în casa despre care poliția presupune că adăpostea un laborator de fabricare a dispozitivelor explozive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri