Caută
Close this search box.

”Criminalistică nucleară” a tablourilor false, la Măgurele!

Criminalistica nucleară este un domeniu de frontieră care implică desfacerea materiei până la cele mai mici componente ale ei, chiar subatomice, pentru a afla adevărul despre obiectul cercetat. Mai nou, la Institul de Fizică Atomică de la Măgurele (IFA) se verifică originalitatea obiectelor de artă!

Cu trei luni în urmă, Laboratorul de Fizică şi Chimie din cadrul Centrului de Iradieri Tehnologice al IFA, a achiziţionat un aparat portabil de spectrometrie.

Centrul de Iradiere se ocupă cu sterilizarea materialelor pri intermediul radiaţiilor ionizante gama. Laboratorul de fizică şi chimie s eocupă cu verificarea structurii intime a materialelor care au fost irradiate, dacă au suferit modificări sau nu. În cadrul acestui department, există şi un complex de echipamente – în valoare de 250.000 de euro – care formează laboratorul de spectroscopie. Aici se verifică structura chimică a martorului, adică a obiectului investigat, prin spectroscopie în infraroşu la nivel molecular. Dar…

Se pot face falsuri aproape perfecte cu ”pigmenţi istorici”

În ultimul timp, tehnologiile de restaurare în domeniul artelor plastice s-a sofisticat atât de mult încât se vând la magazin vopseluri făcute ”pe secole”, în sensul că restauratorul care reface un tablou de secol XVIII din Olanda, să spunem, se duce şi cumpără vopseluri care se foloseau în secolul XVIII în Olanda… Tehnic, se numesc ”pigmenţi istorici”.

În acest context, un pictor talentat îţi poate face falsuri câte vrea el! Cum le detectezi? Foarte simplu: prin spectroscopie la nivel molecular!

Aparatura de la Măgurele este atât de sofisticată încât  posibilităţile de utilizare au o paletă extraordinar de largă. Se poate determinăm, pe zona de pigment, dacă un tablou poate fi bănuit că este fals, sau nu. Dar, pentru a nu mai aduce clienţii obiectele la Măgurele, a fost achiziţionat un spectometru portabil.

Arhiva Camerei Deputaţilor a fost ”salvată de la moarte„ la Măgurele

Centrul de Iradieri Tehnologice aplică şi alte tratamente obiectelor de patrimoniu, catapeteasma bisericii Izvoarele, din Prahova, a fost curăţată de cari prin iradiere la IFA Măgurele!  Arhiva TVR, Arhiva Naţională de Filme, Arhiva Camerei Deputaţilor, respectiv o colecţie de monitoare oficiale, începând de la anul 1915 – toate au fost curăţate prin tratamente speciale în centrul de Iradieri Tehnologice. Toată mobile veche şi tapetul muzeului ”Theodor Aman” din Bucureşti a trecu pe la IFA Măgurele pentru sterilizare.

 

Un răspuns

  1. Si de unde a fost achizitionat acel spectroscop portabil? Nu cumva aceasta „noutate” in Romania este norma de peste 30-40 de ani, in alte tari? Pentru ca Romania (si mai toate tarile est- si central europene, excludem Polonia, care a fost catolica) „respecta” calendarul evolutiei: in Romania(& Comp.) actualul calendar (cel mai precis) a fost introdus pe la 1800, la mai bine de 200 de ani dupa ce fusese introdus in tarile vestice( si catolice,trebui precizat)…Diferenta -in mai toate- se pastreaza si la zi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri