Caută
Close this search box.

O tăbliță babiloniană din argilă, de 3.700 de ani, ar putea schimba radical matematica de astăzi

O tabletă din argilă, veche de 3.700 de ani, a demonstrat că Babilonienii inventaseră trigonometria cu 1.500 de ani înaintea grecilor și foloseau „metode matematice sofisticate”, care ar putea aduce schimbări inclusiv în matematica predată astăzi, relatează The Telegraph, citat de Digi24.ro.

Tableta, numită Plimpton 332, a fost descoperită la începutul anilor ’90, în sudul Irakului, de către arheologul și diplomatul american Edgar Banks, cel care a fost și sursă de inspirație pentru filmele din seria „Indiana Jones”.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea New South Wales, din Australia, a reușit să descifreze pe tabletă poate cel mai vechi și corect tabel trigonometric, care era folosit cel mai probabil de arhitecții din antichitate pentru a construi temple, palate și canale.

Spre deosebire de trigonometria din zilele noastre, babilonienii foloseau un sistem sexagesimal, spre deosebire de cel zecimal folosit acum. Întrucât 60 este mai ușor de împărțit la 3, experții care au studiat inscripțiile de pe tabletă cred că aceste calcule ale babilonienilor aveau un grad de acuratețe mai mare.

„Cercetarea noastră arată că Plimpton 332 descrie formele de triunghiuri dreptunghice folosind un sistem trigonometric bazat pe fracții, și nu pe unghiuri și cercuri”, a declarat Daniel Mansfield, profesor al Școlii de Matematică și Statisctică a universității australiene.

„Vorbim despre un model matematic fascinant, care demonstrează o gândire de geniu, indubitabil. Această tabletă conține nu numai cel mai vechi tabel trigonometric din lume, dar are o acuratețe incontestabilă. Acest lucru are o relevanță majoră pentru lumea modernă. Matematica babilonienilor este considerată învechită, însă are aplicații practice în sondaje, în grafică și educație”, a mai adăugat el.

Studiul a fost publicat în Historia Mathematica, jurnalul oficial al Comisiei Internaționale pentru Istoria Matematicii.

Un răspuns

  1. ca va avea vreun efect sau nu, ramane de vazut, insa cert este ca aduce o noua confirmare, de mare valoare si extrem de clara si ilustrativa, ca originile omenirii actuale se afla in acel tinut(Mesopotamia, antica, actualul nord al Iraqului + imprejurimile), unde s-a „inventat” si alfabetul initial, ca forma de comunicare grafica si forma de stocare si transmitere de informatii si -apoi- primul „cod de legi” , al lui Hamurabi, urmat -logic- de dezvoltarea (din apropate in aproape si bazat pe experientele anterioare, de acum bine conservate) stiintelor aplicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri