Caută
Close this search box.

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu rază scurtă de acțiune, sâmbătă dimineață, în Marea Japoniei, confirmând tirul cu „proiectile neidentificate” anunțat cu câteva minute mai devreme de Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit AFP.

Niciuna dintre rachetele lansate de la situl nord-coreean Kittaeryong nu a reprezentat o amenințare pentru Statele Unite sau pentru teritoriul american Guam, din Oceanul Pacific, a precizat un purtător de cuvânt al Comandamentului armatei americane din Pacific.

„Prima și a treia rachetă au explodat aproape instantaneu”, a adăugat purtătorul de cuvânt, subliniind că cele trei tiruri s-au întins pe o durată de 30 de minute.

Aceste teste au avut loc în pline manevre militare între forțele americane și sud-coreene, a precizat Ministerul Apărării de la Seul.

Potrivit acestui minister, tirurile au început sâmbătă la ora locală 06.49 (vineri, 21.49 GMT) și proiectilele au parcurs aproximativ 250 de kilometri.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a fost informat imediat despre aceste tiruri, iar „forțele armate au început o supraveghere strictă a regimului nordist (de la Phenian) pentru a putea răspunde la alte provocări”, a adăugat Ministerul Apărării de la Seul.

Testele cu rachete sau alte proiectile efectuate de regimul de la Phenian, în special rachete balistice intercontinentale, sunt răspunsul tradițional al Coreii de Nord la manevrele militare anuale ale forțelor sud-coreene și americane.

În prezent, zeci de mii de soldați și personal militar din cele două țări iau parte la aceste manevre, în cadrul exercițiului denumit Ulchi Freedom Guardian. Manevrele, bazate în special pe simulări computerizate, durează două săptămâni și au început luni.

Cei doi aliați prezintă aceste manevre ca defensive, dar în opinia Phenianului ele sunt repetiția provocatoare a invadării teritoriului său. În fiecare an, Coreea de Nord amenință cu represalii militare „nemiloase”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri