Caută
Close this search box.

Alexandru Ghilduş a găsit soluţia de a te salva în caz de cutremur. Ce casă a inventat

Inventatorul Alexandru Ghilduş, cunoscut mai ales pentru Memorialul Renaşterii din Piaţa Revoluţiei, a prezentat recent la Bursa Invenţiilor din Bucureşti „Casa cu balans”, care ar putea însemna salvarea în caz de cutremur sau inundaţii.

Doctor în domeniul artelor vizuale, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Decan al Facultăţii de Arte Decorative şi Design, preşedinte al Societăţii Designerilor Profesionişti din România, Ghilduş a explicat pentru Ziare.com că o astfel de casă, de dimensiuni medii, „utilizează un principiu simplu, având ca model de inspiraţie un obiect cunoscut de toţi încă din copilărie sub numele de Hopa Mitică”.

Aceasta construcţie, care are ca bază o calotă sferică convexă, se sprijină central într-un singur punct, pe un pilon din beton încastrat în pământ, rămânând în echilibru datorită concentrării greutăţii în zona mediană.

La extremităţi sunt prevăzute patru puncte de sprijin şi de poziţionare, independente faţă de pilonul central, explică inventatorul.

Practic, astfel se elimină fundaţia, care, la construcţiile tradiţionale, însumează costuri considerabile şi care prezintă risc ridicat privind distrugerea corpului de clădire în timpul cutremurelor.

Casa cu balans, fără fundaţie, are elasticitate şi se balansează în timpul seismului sub acţiunea necontrolată a undelor de şoc, fără a fi periclitată construcţia şi fără a pune în pericol locatarii, mai garantează Alexandru Ghilduş.

„În caz de inundaţii, poziţionarea la o înălţime începând de la 40 cm faţă de nivelul solului creează o zonă importantă de protecţie prin permiterea curgerii apelor pe lângă construcţie.

Modulul central din beton, pe suprafaţa căruia se amplasează structura de rezistenţă şi întreaga construcţie, este un suport independent, uşor de transportat şi de poziţionat, permiţând construirea unor multiple variante de locuire, subansambluri modulare cu dotări în spiritul modern al eficienţei energetice”, mai spune inventatorul.

În privinţa costurilor, încă nu s-a ajuns la o sumă anume, dar „calculele structurale arată că sistemul este fezabil, are costuri reduse şi, datorită modularizării propuse, permite construirea în termen extrem de scurt”, mai spune inventatorul.

Din păcate, însă, evenimentul din luna iunie, la care a fost prezentată invenţia, nu s-a bucurat de interes din partea investitorilor, care nu au ajuns să vadă standurile.

„Pe parcursul zilei, cât a durat Bursa Invenţiilor, s-au plimbat printre standurile inventatorilor vreo 10 politicieni, mai mult sau mai puţin rătăciţi în zonă. Nici un investitor, numai discuţii şi comentarii între inventatorii participanţi, foarte mulţi veniţi cu mari eforturi din alte oraşe. Păcat!”, afirmă inventatorul.

 

În trecut, în perioada anilor ’80, Alexandru Ghilduş a creat designul aparaturii optico-mecanice şi medicale la IOR. Însă lista invenţiilor s-a tot mărit, trecând de 20. Printre acestea se afla un minimicroscop, un sistem de introducere a imaginilor şi a textelor alb/negru şi color în interiorul volumelor (blocurilor) de cristal, un container stradal, un aparat telefonic (în colaborare cu Electromagnetică) etc., toate invenţii cu aplicabilitate imediată.

„De curând am brevetat împreună cu ProOptica un sistem de vizualizare pe timp de noapte pentru armată şi pentru zonele de frontieră şi un alt dispozitiv pentru dotarea armatei”, a mai afirmat Alexandrul Ghilduş.

FOTO: cdn.designist.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri