Caută
Close this search box.

Balcic: Victor Ceban, expoziție de pictură și desen

Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi, în parteneriat cu Fundaţia Dignitas, State Cultural Institute Cultural Center “The Palace”, din Balcic, Bulgaria şi Clubul Rotary Mangalia organizează, în perioada 21 august-28 august 2017, expozitia de pictură şi desen a maestrului Victor Ceban, în cadrul select al castelului construit ca reședință pentru regina Maria a României.

La vernisaj vor participa Victor Ceban, autorul lucrărilor reunite în această impresionantă expoziţie personală, criticul de artă dr. Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Arte Vizuale din Galaţi, artişti plastici, critici de artă şi jurnalişti din Bulgaria şi România, specializaţi în temele culturii.

După valul de pictură interbelică, alte şi alte promoţii şi generaţii de pictori au redescoperit miracolul cromatic şi pitorescul unui ţărm de mare, în care se adună ritualuri, mai multe etnii, arhitectura tradiţională şi aceea a vilelor construite de artişti şi intelectuali îndrăgostiţi de Balcic, aduşi aici odinioară de primarul Moşescu.

Vara anului de graţie 2017 întră în această istorie bogată, cu o nouă expoziţie, care poartă  pecetea de aur a semnăturii lui Victor Ceban.

Balcic (în bulgară Балчик, în turcă Balçık, în engleză Balchik) este un oraș la țărmul Mării Negre, în regiunea Dobrici din nord-estul Bulgariei, situat la o distanță de 42 km de Varna. Aici se află Castelul din Balcic, reședința de vară preferată a Reginei Maria, înconjurat de o  grădină botanică unicat în Europa centrală și de est, în special datorită colecției de cactuși.

Cecilia Cuțescu-Storck a fost cucerită de terasele de la Balcic, Dumitru Ghiaţă de ungherele cartierului tătărăsc, Francisc Şirato de arhitectura pieţei centrale, Henri Catargi de siluetele delicate ale bătrânilor în constume orientale, Jean-Alexandru Steriadi de hanul la care trăgeau călătorii însetaţi şi obosiţi. La rândul său, Lucian Grigorescu a pictat case şi dealuri din zonă, Marius Bunescu s-a oprit asupra mării şi cerului, mereu în nuanţe care se armonizează, Nicolae Dărăscu a fost cucerit de arhitectura caselor mici, Nicolae Tonitza de turcoaice, iar pictorii din familia Mützner de vegetaţia locului.

Fiecare artist a descoperit ceva în rezonanţă cu personalitatea sa. Ce rezonează până la urmă cu sensibilitatea lui Victor Ceban?

Să dăm cuvântul unui om aparte, care îl cunoaşte foarte bine pe artist. El este Dan Basarab Nanu. ,,Victor Ceban este un vulcan care nu ştie câtă lavă se poate scurge din el. Balcicul este o nouă etapă, după Veneţia. Sunt convins că încrederea mea şi a prietenilor lui chiar îşi are sens,,.

Cu siguranţă, toţi cei care vor revedea lucrări semnate de Ceban, ori cei care vor avea şocul prime întâlniri vor fi convinşi, la rândul lor, că acest creator merită, din plin, încrederea lor.

Iată câteva date definitorii din viaţa sa:

Născut în 1961 în Chișinău, Republica Moldova.

1972 – 1979 – Școala Republicană de Arte Plastice “ Igor Vieru”.

1979 – 1984 – Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău, secția grafică, profesor Ion Tăbârță

1999 – Cursuri de pictură și grafică maestrul Danillo Mazzon, Veneția, Italia.

Din 2011 se dedică în totalitate creației artistice.

Expoziții:

2017 – Expoziție de grup, “ÎN OGLINDĂ – CONTRAST” Muzeul Județean de Artă Prahova “Ion Ionescu – Quintus”, Ploiești.

2017 – Expoziție de grup, “ÎN OGLINDĂ” Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, București.

2016 – Expoziție de grup, Festivalul “ProEtnica”, secția pictură și grafică, Sighișoara.

2016 – Expoziția de grup, Galeria “EriCris Art”, București.

2016 – Expoziție personală, Dolo, regiunea Veneto, Italia.

2016 – Expoziție personală, Primaria orașului Predeal.

2016 – Expoziție personală, Muzeul de Artă Vizuală Galați.

2016 – Expoziție personală, Galeria ArtCafe “Imagina” Veneția, Italia.

2015 – Expoziție personală, Galeria de Artă a Centrului “Moldova”, Chișinău, Republica Moldova.

Lucrări în colecții private din Republica Moldova, România, Italia, Polonia, Germania, Canada.

Prin expoziţia de faţă, Muzeul din Galaţi ne oferă iar dovada că face parte din instituţiile culturale de elită din ţara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri