Caută
Close this search box.

Buda, în scandalul privind practicile neloiale ale supermarketurilor: „Roșiile românești riscă să ajungă la gunoi“

Marile lanţuri de magazine promovează intens tomatele din Polonia, la preţuri foarte mici, fără a oferi şi alternative româneşti. Situaţia a ajuns pe masa Comisiei Europene datorită lui Daniel Buda, euroalesul care face parte din Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European şi care s-a dovedit a fi, în cei trei ani de mandat, un neobosit apărător al drepturilor fermierilor din România.

„Programul național pentru sprijinirea sectorului de cultură a roșiilor a fost creat cu scopul de a sprijini producătorii în obținerea recoltelor de roșii mai devreme, astfel încât să se poată furniza pe piața românească roșii autohtone. În acest sens, producătorii primesc un sprijin financiar de 3 000 de euro, fiind condiționați să facă dovada valorificării unei producții de minim două tone la hectar. În ciuda acestor eforturi din partea statului de a promova legumele românești pe piața autohtonă, implicit în rețelele de supermarketuri, o parte din marii retaileri aleg să încurajeze roșiile de import din Polonia în detrimentul producătorilor locali. Astfel, anumite supermarketuri comercializează roșii din Polonia la prețuri derizorii, fără a oferi opțiuni românești.

Roşii

O parte semnificativă din producția locală de roșii riscă să fie aruncată în condițiile în care supermarketurile din România sprijină exclusiv importurile, iar românii vor fi constrânși să cumpere în continuare roșii din import, fără un gust atât de bogat și cu un conținut ridicat de erbicide. Am solicitat cu puţin timp în urmă Comisiei Europene să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru eliminarea practicilor neloiale ale supermarketurilor de a promova roșiile din import în defavoarea roșiilor autohtone. În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, domnia sa mi-a adus la cunoştinţă faptul că soluţia la această problemă nu este în mâna Comisiei Europene. În timp ce marii producători din ţările din Vestul Europei au voie să îşi vândă în continuare produsele de o calitate dovedită a fi îndoielnică, în supermarketurile din statele din Est, România încă mai are declanşată procedura de infringement impusă de Comisia Europeană din cauza legii 150/2016 a comerțului alimentar, așa-numita lege «51% produse românești la raft».

Această lege în mod cert ar fi reprezentat o gură de oxigen pentru producătorii români care aveau astfel încă o pârghie de comercializare a mărfurilor precum şi posibilitatea ca cetăţenii să aibă acces mai uşor spre astfel de produse autohtone sănătoase şi de calitate. Este regretabilă această situaţie paradoxală pentru România şi cred în continuare că este nevoie de o legislaţie unitară la nivelul statelor UE, care să permită întărirea acestor mecanisme de aprovizionare din lanțul alimentar scurt. Nu în ultimul rând, revin la subiectul privind calitatea dublă a produselor care se vând între Est și Vest. Este o realitate pe care nu trebuie să o tratăm ca și cum nu există iar Comisia trebuie să aibă curaj şi să ia măsuri urgente în acest sens pentru că, până la urmă, toţi cetăţenii UE suntem consumatori pe aceeași piață“, a explicat europarlamentarul.

Redăm mai jos răspunsul primit din partea comisarului Hogan:

„Libera circulație a mărfurilor, inclusiv a produselor agricole, este una dintre pietrele de temelie ale pieței interne a Uniunii în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Restricțiile privind libera circulație a mărfurilor în cadrul pieței interne sunt posibile numai pe baza motivelor prevăzute la articolul 36 TFUE. Cu toate acestea, astfel de restricții nu pot constitui un mijloc de discriminare arbitrară sau o restricție deghizată a comerțului dintre statele membre. Simplul fapt că tomatele provenind dintr-un alt stat membru ar fi mai ieftine în comparație cu cele produse la nivel local nu pare a fi, în sine, un motiv suficient pentru a impune o restricție privind libera circulație a mărfurilor în conformitate cu articolul 36 TFUE. În plus, produsele românești în cauză beneficiază de sprijinul național existent pentru tomate, acordat în conformitate cu Regulamentul (UE)nr. 1408/20131, ca ajutor de minimis“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri