Caută
Close this search box.

Care este într-adevăr scopul viespilor?

Un nou studiu în rândul cetățenilor urmărește să reflecte asupra acelei „prădătoare de vară” din aer liber: viespea. Deși sunt mult dăunătoare, aceste creaturi fascinante îndeplinesc un rol ecologic vital, spun oamenii de știință, potrivit bbc.com.

Care este singurul lucru mai sigur în a strica un grătar de weekend decât o rafală bruscă de ploaie? Sosirea viespilor.

În acest moment al anului, se pare că orice activitate în aer liber este afectată de aceste insecte cu dungi galbene şi negre, care bâzâie în jurul capului și aterizează pe mâncarea și băutura noastră.

Viespile nu sunt doar enervante – dacă eşti ghinionist, ai putea rămâne cu o amintire mai…”ascuțită”, deoarece viespile, la fel ca rudele lor apropiate, albinele, au o înțepătură puternică. Această combinație de neplăcere și durere face ca viespile să fie viețuitoarele cel mai puțin preferate de oameni.

Dar, poate că mai mult decât orice alte insecte, viespile au nevoie de o schimbare a opiniei publice. Pe lângă faptul că au o viață fascinantă, ele sunt extrem de importante pentru mediul înconjurător și se confruntă cu probleme similare cu cele ale rubedeniilor lor dragi, dar adesea nu mai puțin enervante, albinele.

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit, deși mulți și-o doresc, o lume fără viespi nu ar fi cu siguranță un loc mai bun

Viespile sociale

Insectele pe care le identificăm cel mai adesea drept „viespi” sunt viespile sociale. Viespile sociale (denumite în unele locuri “jachete galbene”) trăiesc în colonii, formate din sute sau mii de femele mai mult sau sau mai puțin sterile și mama lor, de o dimensiune mult mai mare, regina ouătoare.

Suita de colonii-vii, speciile ce își construiesc cuibul, este doar o mică parte din diversitatea generală a viespilor, estimată la peste 9000 de specii numai în Regatul Unit.

Cele mai multe viespi sunt solitare, unele sunt mici (câteva specii practic microscopice), nici una nu ne deranjează și practic toate sunt trecute cu vederea.

Cuiburile de viespi sociale sunt construite din fibre lemnoase colectate și apoi amestecate cu apă de către viespile lucrătoare, pentru a face un fel de hârtie capabilă să producă structuri foarte puternice și de lungă durată. Cuiburile încep să se dezvolte la sfârșitul primăverii, când viespile reginei au ieșit din hibernare.

Construind un mic cuib de doar câteva celule de hârtie, regina trebuie să lase primul grup de insecte lucrătoare singure înainte ca primul grup de viespi să poată începe să preia munca solicitată de coloniile în curs de dezvoltare.

Viespile lucrătoare lucrează neîncetat pentru a-și scoate suratele din ouăle pe care regina le depune, cooperând și comunicând în moduri complicate, pentru a construi și apăra cuibul, a colecta alimente și a se îngriji de regină.

Când colonia este suficient de mare, lucrătorii încep să dea unor larve tinere mai multă hrană decât de obicei, declanșând comutatoare genetice care determină dezvoltarea unei regine potențiale, mai degrabă decât a unui lucrător.

Viespile de sex masculin, care nu participă la viața socială a coloniei, se dezvoltă din ouă nefertilizate într-o formă de determinare a sexului numită haplodiploidie, de asemenea găsită în rândul albinelor și furnicilor. Aceste ouă destinate bărbatului sunt depuse de regină și rareori de către lucrători, dintre care unii își păstrează capacitatea de a depune ouă, dar nu au capacitatea de a se împerechea.

Reginele potențiale (numite gyne înainte de a conduce o colonie) și bărbații, surorile și frații lucrătorilor sunt viitorul reproductiv al coloniei. Împerechindu-se cu masculi din alte colonii, ginele hibernează înainte de a începe o colonie proprie în primăvara următoare.

Ele nu pot face miere, dar totuși viespile au vieți sociale atât de fascinante ca și celebrele albine.

Rol vital

Viespile sunt, de asemenea, foarte importante în mediul înconjurător. Viespile sociale sunt prădători și, ca atare, joacă un rol ecologic vital, controlând numărul de dăunători potențiali, cum ar fi larvele și multe omizi.

Într-adevăr, s-a estimat că viespile sociale din Marea Britanie ar putea colecta 14 milioane de kilograme de pradă de insecte în timpul verii. O lume fără viespi ar fi o lume cu un număr mult mai mare de insecte dăunătoare pe culturile și grădinile tuturor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri