Caută
Close this search box.

Care sunt cele 5 fraze şi metode pe care mincinoşii cronici le folosesc des

Mincinoşii cronici vor folosi mereu 5 fraze, specifice caracterului lor înşelător, prin care vor încerca să te păcălească. Dar, dacă ştii care sunt aceste cinci fraze, vei reuşi să le identifici imediat şi nu vei cădea în capcana mincinoşilor.

Nicio persoană nu spune adevărul 100%. Dar, există o mare diferenţă între a te folosi de minciuni nevinovate, pentru a nu răni sentimentele cuiva, şi a minţi intenţionat, pentru a ascunde informaţii importante ori în scopuri parşive.

Poliţiştii sunt echipaţi cu detectoare de minciuni iar detectivii sunt antrenaţi în a recunoaşte semnalele mincinoşilor, folosindu-se de ani buni de experienţă în limbajul corpului şi nu numai. Spre deosebire de ei, neavând aceste “instrumente”, ţie îţi este mult mai dificil să îi poţi identifica pe cei care încearcă să te păcălească. Dar, dacă acorzi atenţie semnalelor din limbajul pe care un mincinos îl foloseşte, vei reuşi să identifici uşor astfel de persoane.

Minciunile pot duce la distrugerea relaţiilor, a încrederii şi chiar la pierderi financiare atunci când ne punem încrederea în persoanele nepotrivite.

Protejează-te de astfel de situaţii şi persoane prin cunoaşterea celor 5 fraze şi strategii comune folosite de persoanele care mint. Acestea sunt:

1) “Sincer”/ “Ca să-ţi spun sincer…”

Când auzim aceste cuvinte, sperăm că persoana va spune mereu adevărul însă mincinosul va încerca să spună “Să fiu sincer cu tine…” ca un fel de întărire ori sprijin al unei poveşti care în mod cert este neadevărată. Persoanele care nu mint nu vor simţi nevoia să zică asta.

2)  Prea multe detalii

Mincinoşii au nevoie să memoreze cât mai multe detalii legate de povestea lor neadevărată, pentru a nu fi prinşi cu minciuna. Adesea vor încerca să îţi dea prea multe detalii, ca urmare a încercării de face ca povestea lor să pară cât mai reală şi să nu fie prinşi cu minciuna. De exemplu, un mincinos va încerca să spună: „A fost exact 8:15 când m-am uitat pe fereastră şi am văzut că maşina lipsea de pe drumul de acces.” Foarte puţini oameni ar mai ţine minte exact momentul în care s-au uitat pe fereastră sau s-ar gândi să verifice ceasul ca primă reacție. De aceea, acest detaliu suplimentar este o dovadă a unei poveşti spuse de un mincinos.

3) “Eu niciodată nu…”/ “Eu întotdeauna…”

Cuvintele absolute precum „niciodată” și „întotdeauna” sunt aproape întotdeauna false, pentru că rareori “întotdeauna” sau “niciodată” nu facem același lucru în ceea ce priveşte comportamentul nostru. Un mincinos va încerca să adauge aceste cuvinte în conversația sa, pentru a le face să vă pară fiabile.

4) O mai mare utilizare a cuvintelor “Ei, Ele, El/Ea” decât a cuvântului “Eu”

Evitarea proprietății și responsabilității este ceea ce se întâmplă atunci când mincinoșii încearcă să se explice și speră că îi veți crede. Drept urmare, ei folosesc pronumele personal „eu” mai rar atunci când îşi spun povestea. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, un studiu de detectare a minciunilor realizat de către Universitatea din Texas la Austin a arătat că în urma analizei unor declaraţii scrise , au putut identifica mincinoşii prin 3 tipuri de fraze/elemente cheie pe care aceştia le folosesc pentru a părea credibili:

  • Mai multe cuvinte ce exprimă emoţii negative precum ură, fără valoare, furios sau trist
  • Folosirea mai puţin a cuvintelor care sunt excepţii, precum „dar” sau „cu excepția”
  • Folosirea mai puţină a declaraţiilor proprii, de tip “Eu”

5) Negări, justificări şi răspunsuri scurte

Cercetătorii de la Departamentul de Comunicare de la Universitatea de Stat din Michigan au studiat cât de des minte americanul obişnuit, într-o zi. Ei au efectuat un studiu național pe 1.000 de adulți din SUA și au cerut să se raporteze numărul de minciuni spuse pe o perioadă de 24 de ore. Rezultatele au fost: „Șaizeci la sută din subiecți declară că nu spun deloc minciuni și aproape jumătate din minciuni sunt spuse doar de 5% din subiecți.” Astfel, 40% din populație sunt mincinoși. Dar cele mai multe minciuni sunt spuse de câţiva dintre aceşti oameni care mint mult mai des decât ceilalţi.

Când i se pun întreabări despre ceea ce povesteşte, un mincinos va nega în mod automat orice acţiune nelalocul ei, chiar dacă nu a fost acuzat de asta încă. Un mincinos va încerca, de asemenea, să spună de ce a acționat într-un anumit mod, chiar dacă nu i s-a cerut motivul. Face lucrul aceasta pentru a da o justificare comportamentului lor și pentru că se simt vinovați. Mincinoşii vor vorbi și în fraze scurte, care nu dau un răspuns complet, deoarece încearcă să nu dezvăluie prea multe despre ceea ce sa întâmplat cu adevărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri