Caută
Close this search box.

Coreea de Nord, condamnată în unanimitate la ONU

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat marți în unanimitate Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete pe deasupra insulei Hokkaido din nordul Japoniei, informează Reuters. Cei 15 membri ai Consiliului au declarat că a fost un act „revoltător” și că este „de o importanță vitală” ca Phenianul să acționeze imediat și concret pentru reducerea tensiunilor.

De asemenea, Consiliul a cerut tuturor țărilor să implementeze sancțiunile împotriva Coreei de Nord decise de Organizația Națiunilor Unite.

Rezoluția adoptată marți a fost redactată de Statele Unite și reafirmă „angajamentul față de o soluție pașnică, diplomatică și politică”. Documentul nu amenință Phenianul cu noi sancțiuni. Unii diplomați au arătat, conform Reuters, că Rusia și China — membri permanenți ai Consiliului de Securitate — consideră că doar lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune sau un test nuclear ar impune alte sancțiuni.

După reuniunea Consiliului, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley (foto), a declarat că Washingtonul nu va permite Phenianului să își continue acțiunile ilegale și va cere Coreei de Nord să recunoască „pericolul la care se expune” când lumea întreagă este unită împotriva sa.

Cu aceeași ocazie, reprezentanții diplomatici ai Rusiei și Chinei au cerut Statelor Unite să renunțe la desfășurarea sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud; ambasadorul rus a insistat ca americanii să reducă amploarea exercițiilor militare alături de sud-coreeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri