Caută
Close this search box.

Coreea de Nord a lansat o rachetă în direcția Japoniei. Tokyo solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate a ONU

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă care a trecut deasupra Japoniei, au indicat armata sud-coreeană și guvernul japonez, într-o provocare strategică, care duce la escaladarea tensiunilor în Asia de Nord-Est, potrivit AFP și Yonhap. Japonia a calificat tirul cu rachetă efectuat marți de Coreea de Nord drept o „amenințare gravă și fără precedent” și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Conform Reuters, care citează oficiali niponi și sud-coreeni, regimul de la Phenian a lansat o rachetă care a trecut peste Japonia și a căzut în largul insulei Hokkaido marți dimineață, relatează Agerpres.

Un „proiectil neidentificat” a fost lansat din Sunan, în apropiere de Phenian, în jurul orei locale 05:57 (luni 20:57 GMT), potrivit unui comunicat al Statului Major sud-coreean, care a precizat că proiectilul a fost lansat în direcția „est” și „deasupra” Japoniei.

„Coreea de Sud și SUA sunt pe cale să analizeze în comun detaliile”, se mai spune în comunicat. Japonia va lua „toate măsurile” necesare pentru a asigura securitatea populației, a reacționat premierul Shinzo Abe.

Purtătorul de cuvânt al premierului nipon, Yoshihide Suga, a declarat că racheta lansată reprezintă o „amenințare serioasă și gravă la adresa securității” Japoniei. El a indicat că racheta a survolat insula Hokkaido și a căzut la o distanță de 1.180 km de ea în apele Oceanului Pacific. Proiectilul a traversat o distanță de 2.700 km la o altitudine maximă de zbor de 550 km.

„Un tir inacceptabil cu rachetă deasupra țării noastre reprezintă o amenințare gravă și fără precedent și subminează considerabil pacea și securitatea în regiune”, a reacționat premierul Shinzo Abe, adăugând că „în cadrul Națiunilor Unite, Japonia va lansa un apel puternic la accentuarea presiunilor la adresa Coreii de Nord în cooperare cu comunitatea internațională”.

Japonia a calificat tirul cu rachetă efectuat marți de Coreea de Nord drept o „amenințare gravă și fără precedent” și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

Potrivit experților, a fost se pare un test cu rachetă Hwasong 12 cu rază intermediară de acțiune. În 2009, un proiectil nord-coreean a trecut peste teritoriul japonez, fără incidente, dar a determinat o puternică reacție imediată din partea Tokyo.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării american a confirmat că racheta a survolat Japonia. „Am determinat că Phenianul a efectuat un tir cu rachetă în cursul ultimelor 90 de minute. Putem confirma că racheta lansată de Coreea de Nord a survolat Japonia”, a indicat colonelul Rob Manning.

Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei într-un moment în care zeci de mii de soldați americani și sud-coreeni participau la manevre comune în peninsulă.

Racheta lansată marți duce la o escaladare suplimentară din partea Phenianului, care a amenințat recent să efectueze o salvă cu mai multe rachete în direcția teritoriului american din Guam. Un astfel de tir ar survola în orice caz arhipelagul nipon.

În acest context, Japonia a desfășurat la 12 august sistemul său de apărare antirachetă Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) în partea de vest a arhipelagului.

Marți dimineața, chiar în momentul efectuării tirului cu rachetă nord-coreean, forțele de autoapărare nipone (așa cum este numită armata japoneză) desfășurau o manevră militară similară la o bază americană de lângă Tokyo.

Autoritățile nipone se tem de o agresiune pe teritoriul arhipelagului după ce în 1998 o rachetă balistică cu rază medie de acțiune a survolat nordul Japoniei și a căzut în Pacificul de vest.

Coreea de Nord a efectuat sâmbătă un tir cu trei rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei, într-un moment în care zeci de mii de militari americani și sud-coreeni participau la manevre comune în peninsulă.

Secretarul de stat american Rex Tillerson afirmase atunci că noul tir reprezintă o „nouă provocare” care arată că Phenianul „nu este încă pregătit” pentru dialog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri