Caută
Close this search box.

Din categoria ”unde nu-i politică, vai de cetățeni”: CAS-fantomă micșorează salariile și bugetul de stat, dar crește întreținerea

Proiectul de trecere a întregului CAS la angajat, de la 1 ianuarie 2018, este o măsură care nu s-a mai aplicat niciodată în lume. Doi economiști ne-au explicat la ce să ne așteptăm dacă acestă măsură se va aplica: scăderea salariilor în sectorul privat, scăderea încasărilor la bugetul de stat și, implicit, creșterea deficitului bugetar. Lucru care va duce ulterior la necesitatea scăderii cheltuielilor, cu risc de concedieri la stat. Și, nu în ultimul rând: creșterea întreținerii!

Conform Ministerului Finanțelor, la 1 ianuarie 2018 constribuțiile sociale se mută pe umerii angajatului. În acest momnet plătim CAS de 39% din salariu brut, din care 16,5% este plătit de angajat și 22,5% de angajator în numele angajatului. Aici intră sănătatea, pensia, șomajul.

Prin aplicarea HG pregătit de finanțiștii nostril și cei 22,5% se mută pe umerii angajatului. Ce au spus specialiștii pentru Magnanews:

George Vulcănescu, economist: ”Este o nebunie de experiment

care sper să sucombe înainte de aplicare. Nu s-a aplicat nicăieri în lume și nu poate duce decât la mari probleme în sectorul privat, unde angajatul ajunge la mâna angajatorului. Dacă vrea îl ajută să-și plătească CAS fără să-i scadă salariul, dacă nu vrea, nu îl ajută. Este foarte posibil să scadă salariile în mediul privat. La bugetari, brutul va fi mărit în așa fel încât să acopere cheltuielile în plus ale angajatului cu CAS. Acolo unde salariile sunt negociate pe net, lucrurile vor fi mai simple. Însă acolo unde sunt negociate pe brut, lucrurile vor fi extrem de complicate”.

Ilie Șerbănescu, economist: ”Este un experiment care nu există în Uniunea Europeană. În urma acestui experiment cel mai mare perdant este statul român care degrevează, nu știu de ce, angajatorii de orice responsabilități sociale și le mută la bugetul de stat și pe spatele angajatului privat. În sectorul de stat, salariile brute vor fi crescute pentru a suplini efortul a se scade CAS cu 4 procente și impozitul pe venit cu 6 procente pentru a micșora povara angajatului din sectorul privat. Cine câștigă cel mai mult? Angajatorul. Cine pierde cel mai mult? Statul, adică noi toți. Ținta lui Dragnea: ștergerea contribuțiilor la angajator – o chestie care nu are logică economică decât în măsura în care este un ordin.

Să va explic cum stăm cu fiscalizarea muncii în acest momnet: din 90 de miliarde de euro profit obținut pe an, în România nu se fiscalizează nici 20 de miliarde, restul intră sub regim de evaziune. Ceea ce se obține din taxarea profitului este cam 3 milioarde de euro pe an.

În fine, dacă experimentul din românia nu va scoate lumea în stradă, va fi imple,enat și în alte stat UE. Asta este!”

Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS “Cartel ALFA”:

”Este posibilă scăderea prin prisma declarațiilor diferiților membrilor ai guvernului de până acum.

S-a declarat că de la 1 ian 2018 se face cumulativ:

  1. a)      Transferarea obligațiilor sociale de la angajator la angajați;
  2. b)      Scăderea impozitării de la 16% la 10%;
  3. c)       Scăderea taxelor sociale cu 4,25% (adică vor ajunge la 35% pe cumulat);
  4. d)      Creșterea salariilor bugetarilor cu cel puțin 25%;

Dacă nu se prevede LEGISLATIV, OBLIGAȚIA angajatorului de a crește salariile brute cu 22% efectul în sectorul economic – de stat, mixt sau privat – este scăderea salariilor nete.

Comunicat al Ligii Asociațiilor de Proprietari, despre CAS:
”- Majorarea CAS si CASS o decizie luată fără a vedea ce efecte vor fi la asociațiile de proprietari.
– Ordonanța de urgență nr.4/2017 a fost adoptata fără a fi respectată obligația de a fi pusă în dezbatere publică minim 10 zile.
– Această ordonanță va duce la disponibilizări în cadrul asociațiilor de proprietari și la cheltuieli nejustificate care se vor reflecta în cotele de întreținere plătite de către proprietari.
– Nu este normal ca să fie sancționați toti angajatorii doar pentru că unii utilizează munca nedeclarată.
– Toată munca depusa pentru a educa/informa asociațiile de proprietari cu privire la utilizarea contractelor de munca (chiar și cu timp parțial, de exemplu pentru personalul care asigură curațenia de 2 ori pe săptămână câte 2 ore) a fost în zadar în clipa în care prin suprataxare statul îi impinge pe contribuabili la neconformare generală.
– Aceasta ordonanță este neconstituționala și trebuie abrogată urgent!
– Ordonanța afectează puternic funcționarea asociațiilor de proprietari”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri