Caută
Close this search box.

Elena Ceauşescu și liftul care au suspendat artele marțiale în România

 În anul 1982 a izbucnit un scandal numit al transcendentalilor care a dus ulterior, spune legenda urbană, la interzicerea, în 1984, a artelor marţiale din România. Florentin Marinescu, preşedintele Federaţiei Naţionale de Arte Marţiale spune că adevărata cauză a inetrdicţiei a fost alta.

Florentin Marinescu, 66 de ani,  este unul dintre oamenii care au trăit ultimii 45 de ani în interiorul fenomenului artelor marţiale, la cel mai înalt nivel.

Acesta este motivul pentru care cunoaşte în detaliu evenimentele leagate de acest domeniu.

”Toată lumea spune că artele marţiale ar fi fost interzise din cauza mişcării transcendentale. Este parţial greşit, deoarece a fost,  în realitate, un concurs de împrejurări care a culminat cu o supărare punctuală a Elenei Ceauşescu, într-o vineri…”, îşi începe Florentin Marinescu povestirea.

În acea zi, Elena Ceuşescu a venit la Facultatea de Chimie, iar liftul nu mergea. Cum etajele Universităţii sunt  uriaşe, pentru a urca este nevoie de condiţie fizică destul de bună… Iar Elena Ceuşescu s-a enervat! A bătut din picior şi a cerut să se prezinte imediat directorul de la Ascensorul. Acesta nu era însă în Bucureşti. Era la un concurs de bridge în Braşov.  Elena a chemat un şef al Securităţii la raport.

Membrii Comitetului Central, luați prin surprindere de Securitate

În jumătate de oră, ofiţerii îmbrăcaţi în civil au intrat cu foi albe peste jucătorii de bridge la Braşov şi le-au cerut să îşi scrie datele persoanele. Aceştia, crezând că au de a face cu organizatorii, au completat senin hârtiile şi le-a predat ofiţerilor. Atunci a aflat Elena Ceuşescu că elita ţării, inclusiv Valentin Ceauşescu, în loc să fie la ”datorie”, era la bridge, adică o ”activitate neprincipială”, cu o conotaţie capitalistă.

”Aşa s-au luat la puricat toate aceste activităţi care păreau în opoziţie cu ideologia comunistă. Printre care mişcarea yoga şi artele marţiale”, ne-a explicat sensei Marinescu.

Au urmat scandalul mişcării transcendentale, în 1982, şi suspendare activităţilor de arte marţiale din 1984. Dacă mişcare yoga, condusă de Gregorian Bivolaru la vremea respectivă, a fost ciuca bătăii în urma supărării Elenei Ceauşescu, pentru artele marţiale interdicţia nu a fost chiar totală. Este adevărat că au fost sistate cursurile oficiale de karate de trei ani la Universitatea Cultural-Ştiinţifică din Bucureşti, dar cluburile de specialitate din ţară şi-au văzut de drumul lor. În 1985 Florentin Marinescu a devenit membru al Uniunii Mondiale de Karate, apoi a devenit preparatorul psihic al echipei de fotbal Steaua – pentru a le insufla jucătorilor spiritul de luptă.  Efectele s-au văzut după un an…

A avut același profesor de Kung-Fu cu Jet Lee

O altă legendă a artelor marţiale, Ion Benea, pionier al Wushu în România, a avut un cuvânt de spus în acest domeniu încă din anii ‘70.

Actualul vicepreşedinte al Federaţiei Română de Arte Marţiale a devenit profesor pentru USLA  în 1975. În aceste condiţii, în 1979 a reuşit, sprijinit de prieteni din lumea politică a vremii, să aducă prima demonstrație de kung-fu în România. Chinezii au călcat pe săbii, au îndoit suliţe cu gâtul – au făcut super-spectacol.

Nicolae Ceauşescu, care a participat la demonstrație, a rămas uluit şi a ordonat să se constituie o comisie de biofizicieni care să îi spioneze pe chinezi, pe timpul şederii în România, să vadă ce fel de ”șmecherii” folosesc. Președintele se cam speriase de posibilitățile corpului omenesc antrenat.

În aceste condiții, în anul 1982 izbucnește scandalul transcendentalilor, iar în 1984 se declanșează prigoana cluburilor de yoga  și de arte marțiale – deși Ceaușescu viziona cu plăcere filme cu Brucee Lee!

Cu tot scandalul, Benea este trimis în 1985, de Comitetul Central, să se perfecționeze în Wushu (Kung-Fu) în China. Acolo a fost antrenat chiar de Wu Bin, profesorul lui Jet Lee.

S-a antrenat în China până în 1991, iar în 1992 a pus baza Federației Române de Wushu. În 25 de ani, elevii lui Benea au adus 248 de medalii europene și mondiale – ultimele 10 au fost câștigate anul trecut la Moscova.

Istoria Artelor Marţiale din România

Conform datelor istorice, prima carte despre artele marțiale a fost publicată în România în anul 1912, de George Carapancea. Este o carte de uz poliţienesc, pentru autoapărare, inclusiv pentru femei.  La vremea respectivă artele marţiale aveau exclusiv uz militar.

În 1927 un spion român a luat legătura la Paris cu un maestru de arte marțiale japonez, jiu-jitsu, a semnat un protocol cu el și l-a adus la București, în 1929, pentru a antrena trupele speciale. Bucureștenii l-au poreclit ”Cucu”.

Artele marţiale prind aripi până în 1941, când mareşalul Antonescu se arată un duşman al proliferării cluburilor de specialitate. După 1945, ruşii ocupă România şi interzic aceste mişcări.

Cu toate acestea, ofiţerii de miliţie şi securitate au fost suficienţi de curioşi în legătură cu aceste forme de luptă, pentru ca după anul 1960 artele marţiale să reapară în ţara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri