Caută
Close this search box.

Filmările pentru „Moromeţii 2“ încep în septembrie: Victor Rebengiuc nu mai face parte din distribuție!

Continuarea filmului ”Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, cu Horaţiu Mălăele în rolul principal şi actori precum Dana Dogaru, Oana Pellea, Gheorghe Visu şi George Mihăiţă în distribuţie, va avea premiera pe 9 noiembrie 2018, filmările urmând să înceapă în a doua jumătate a lunii septembrie, o parte dintre acestea fiind programate în aceeaşi casă şi în acelaşi sat în care a fost turnată şi prima peliculă, în vara anului 1985, în Talpa, din judeţul Teleorman.  Partea de producţie va fi una complexă, echipa filmului fiind în pregătiri de mai mult de un an: casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schiţele şi imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la Bucureşti, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina.

Distribuţia este una de excepţie şi reuneşte câţiva dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horaţiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) şi, la debutul într-un rol principal în cinema, Iosif Paştina (Niculae), alături de Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac. Dacă primul film a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea are la bază un scenariu inspirat din cel de-al doilea volum din „Moromeţii”, din „Viaţa ca o pradă” şi din publicistica lui Marin Preda. Scenariul reia firul poveştii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete şi fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiţi, prilej permanent de conflict.

„Moromeţii 2 e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent – romanul, şi filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare şi teamă. Iar lumea aceea pe care o ştiam dispare, de fapt. Asta m-a şi atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supravieţuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declară Stere Gulea. „N-a fost uşor să înlocuim o echipă de actori ca Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu sau Mitică Popescu, sunt nume de referinţă care pot inhiba orice actor. Au trecut însă 32 de ani, era greu de presupus că vom putea continua cu aceiaşi actori, cu atât mai mult cu cât acţiunea este plasată la doar câţiva ani după cea din primul film. Dar sunt foarte încrezător în calităţile şi talentul noii echipe de actori şi sper că voi reuşi să iau ce e mai bun de la ei”, adaugă regizorul.

„Cred că va fi un film ce va arăta celor care vor dori să-l vadă istoria dulce-amară, tragică de multe ori, a ţăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experienţe sociale dezastruoase”, spune actorul Horaţiu Mălăele.

„Pentru a sparge bariera preconcepţiilor, stereotipiilor şi anchilozelor de tot felul, în ceea ce priveşte personajul Ilie Moromete pe care îl voi interpreta, pentru că una dintre virtuţile lui este disimularea, voi răspunde curiozităţilor cu vorbele personajului: Să ţineţi minte că la noapte o să plouă. Dacă dă ploaia asta, o să fac o grămadă de grâu”, adaugă Mălăele.

„Sunt onorat să pot face parte din această minunată aventură, îi mulţumesc fostului meu profesor, Stere Gulea, că a avut încredere în capacităţile echipei noastre de producţie de a duce la bun sfârşit un proiect ambiţios care sper să rămână în istoria filmului românesc drept un film de referinţă, aşa cum s-a întâmplat şi acum 30 de ani cu prima parte a Moromeţilor”, declară producătorul Tudor Giurgiu.

Criticii de film consideră aproape în unanimitate că „Moromeţii” este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei autohtone. Lucian Pintilie plasează „Moromeţii” în vârful preferinţelor sale cinematografice româneşti, iar regizorul Cristi Puiu spune despre acelaşi film: „Când zic Moromeţii, zic actorie şi mi se pare, cantitativ, cel mai important film românesc din acest punct de vedere”.

Vivi Drăgan Vasile, a cărui imagine alb-negru a devenit un reper în cinematografia română, îşi va pune din nou amprenta asupra Moromeţilor. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu semnează scenografia.

Stere Gulea a mai regizat filme precum Iarba verde de acasă (Premiul ACIN, 1977), Piaţa Universităţii, România (Premiul UCIN, 1991), Stare de fapt (1996) sau Sunt o babă comunistă (2013). Între 1990 – 1995 a fost decanul Academiei de Teatru şi Film.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 9 noiembrie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri