Caută
Close this search box.

Lech Walesa, din nou suspectat pentru aceleași „declarații false” despre trecutul său

Lech Walesa

Institutul polonez al memoriei naționale (IPN) a anunțat marți deschiderea unei anchete penale pentru „declarații false” împotriva fostului lider istoric al sindicatului „Solidaritatea” Lech Walesa, acuzat de IPN de colaborare cu poliția politică comunistă la începutul anilor 1970, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 1983 și fostul președinte polonez, critic virulent al conservatorilor naționaliști aflați în prezent la putere, respinge aceste acuzații.

IPN — instituție de stat care anchetează crimele comise de naziști și de comuniști împotriva națiunii poloneze — indică în comunicatul său că noua anchetă, deschisă la 29 iunie, este „referitoare la declarațiile lui Lech Walesa care consideră neautentice” documente ale serviciilor secrete comuniste (SB) ce sugerau că el era colaboratorul lor.

La începutul anului, IPN a citat mai multe documente manuscrise atribuite fostului președinte, între care declarația sa de colaborare cu SB datată 21 decembrie 1970, semnată cu numele său și cu numele de cod „Bolek”, precum și chitanțe pentru sume de bani care i-ar fi fost remise între 5 ianuarie 1971 și 29 iunie 1974.

Potrivit IPN, autenticitatea lor fusese demonstrată de experți în grafologie, care le comparaseră cu numeroase documente manuscrise ale lui Lech Walesa, aflate în arhivele oficiale.

Ex-președintele polonez își „menține poziția că aceste documente sunt false și că nu el este autorul lor”, a declarat marți Adam Dominski, șeful secretariatului său, citat de agenția PAP.

Potrivit lui Walesa, dosarul personal al lui „Bolek” — descoperit în februarie 2016 la domiciliul generalului Czeslaw Kiszczak, fost ministru comunist de interne — se bazează în special pe transcrieri falsificate ale unor înregistrări ale convorbirilor sale cu colegi de muncă, făcute în secret de poliția politică comunistă.

În 2000, un tribunal special îl declarase pe Walesa „nevinovat” de orice acuzație de colaborare cu poliția politică. Potrivit legii, termenul legal pentru a contesta această decizie este de 10 ani, deci această anchetă nu poate fi redeschisă, decât cel mult dacă cel interesat o cere el însuși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri