Caută
Close this search box.

Metroul, accesibil și nevăzătorilor; o aplicație specială a fost lansată joi

O aplicație ce poate fi instalată pe telefonul mobil a fost lansată joi în sprijinul celor peste 6.000 de persoane cu deficiențe de vedere care trăiesc în București, care le va ghida și ajuta să se deplaseze fără însoțitor și în siguranță atunci când circulă cu metroul.

Aplicația Tandem Acces este pusă la dispoziția nevăzătorilor de Asociația Tandem și Fundația Orange în parteneriat cu Metrorex.

Aplicația va putea fi instalată pe telefonul mobil, pe platformele iOS și Android, iar în interiorul celor 53 de stații de metrou au fost instalați beaconi (dispozitive bluetooh) în punctele de interes — scări, turnicheți de acces, intersecții.

Beaconii sunt dispozitive care emit un semnal sonor și comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicației, care le transmite mesaje nevăzătorilor.

Aplicația poate fi descărcată gratuit, iar ca aceasta să funcționeze trebuie activate bluetooth-ul și conexiunea la internet, iar atunci când persoana nevăzătoare se apropie de unul dintre dispozitive, beaconul emite un semnal sonor, ușor de identificat, pentru a o localiza, iar pe telefon apare un mesaj care îi va spune unde se află și în ce direcție să se îndrepte pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieși din stație.

Aplicația trebuie deschisă în momentul în care persoana nevăzătoare intră la metrou. Aceasta este identificată de unul dintre cei 1.000 de senzori instalați în toată rețeaua metroului și este ghidată prin mesaje vocale (citite cu ajutorul unui voice-over), care o îndrumă către direcția dorită, o avertizează cu privire la prezența scărilor.

Sistemul a fost conceput de Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem, el însuși nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoțitor și fără a depinde de cei din jur.

„Asociația Tandem pune la dispoziție primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilități nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori, ca nevăzător, am evitat să călătoresc cu metroul din cauza faptului că nu cunosc topografia tuturor stațiilor. Sper ca alte persoane aflate în situația mea să profite de Tandem Acces și să depășească temerile și obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, a spus Florin Georgescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri