Aproape 2.700 de persoane au sunat la Ambulanță în ultimele 48 de ore. Mai bine de jumătate dintre acestea au fost urgențe de cod roșu și cod galben, a anunțat, vineri dimineață, Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. 12 județe din jumătatea de vest a țării au intrat, de vineri dimineață, sub cod roșu de caniculă; Capitala e sub cod portocaliu. Ministerul Sănătății recomandă populației o serie de măsuri pe timp de caniculă!

„La Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, în ultimele 48 de ore au apelat 2.659 de persoane. Dintre acestea, 1.482 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și cod galben, respectiv cazuri foarte grave și cazuri grave. Dintre urgențe, 322 de persoane se aflau într-un loc public când au avut nevoie de Ambulanță. În fiecare zi se suplimentează capacitatea de intervențe cu 7, astăzi am suplimentat cu 11 echipaje”, a declarat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, citată de TVR.

Cod roșu de caniculă: Douăsprezece judeţe din vestul ţării ajung la temperature de 42 de grade

12 judete din jumătatea de vest a țării au intrat de la ora 09:00 sub cod roșu de caniculă, iar restul țării este sub cod portocaliu.

Recomandări de la Ministerul Sănătății pe timp de caniculă

Având în vedere avertizările meteo, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă nu aveti aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (spații publice, farmacii, biserică, magazine).

Dacă este absolut necesar să plecați de acasă între orele amiezii trebuie să folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.

115 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 4 =