Caută
Close this search box.

Nalan Oral și justiția din România

Vasile Astarastoae

Pe 1 august 2017, Curtea de Apel Timișoara a respins cererea de extrădare în Turcia a doamnei Nalan Oral, activistă pentru drepturile omului condamnată, în Turcia, la 20 de ani de închisoare și având azil politic în Belgia. Această decizie nu a fost comentată de nimeni și a fost trecută cu vederea, deși Nalan Oral a făcut două săptămâni de închisoare în România. Această decizie, care îndreaptă alte decizii luate de justiția română, relevă modul în care înțelege România să respecte drepturile omului (nu ne-a spus un Ministru al Justiției că ele sunt un lux?!) și tratatele internaționale la care este parte.

Să recapitulăm: Nalan Oral, care era azilant politic în Belgia, se îndrepta spre Bulgaria împreună cu copilul ei pentru a-și petrece concediul. Vajnicii și vigilenții polițiști români o rețin la graniță, motivând faptul că se află pe o listă de urmăriți pentru terorism ai Interpolului și vajnicele instanțe românești o arestează. Interpolul trebuia să o scoată de pe acea listă din momentul acordării azilului politic, dar un funcționar a omis să facă acest lucru. După arestarea ei, în Romania, Interpolul o șterge de pe lista cu urmăriți, dar autoritățile române mențin măsurile de siguranță împotriva ei, așteptând o cerere de extrădare din partea Turciei. Aceasta în pofida faptului că li se prezintă documentele prin care o țară din spațiul comunitar (Belgia) a acordat azil politic și potrivit acquis-ului comunitar acesta este valabil în tot spațiul comunitar. Mai mult, tot timpul, (excepție ultima instanță), procurorii au cerut și au obținut mandatele de arestare. În aceste două săptămâni, România a fost prezentă în presa internațională cu numeroase comentarii (și cu excepția presei din Turcia, toate defavorabile). În schimb justiția română se poate mândri că este independentă (adică face ce vrea).

Mă întreb dacă e vorba de incompetență, de exces de zel sau de slugărnicie față de un stat străin, în speță Turcia. Și mă mai întreb cine va răspunde pentru suferințele doamnei Oral Nalan, care timp de două săptămâni a stat cu sabia lui Damocles deasupra capului, ale cărei vini sunt că este kurdă, că militează pentru drepturile omului și că a avut naivitatea să creadă că România este o țară membră în U.E. care respectă drepturile omului.

Cred că înțelegeți că întrebarea este retorică. Nu va răspunde nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri