Caută
Close this search box.

NASA face noi dezvăluiri: Să fie Dream Chaser naveta spaţială a viitorului?

De la retragerea navelor spațiale, NASA nu a încetat niciodată să caute o modalitate de a aduce înapoi în condiții de siguranță naveta spațială reutilizabilă.

Ei bine, căutarea a luat sfârșit acum, pentru că aceasta ar putea fi naveta spațială a viitorului.

Se numește Dream Chaser și este dezvoltată de organizația privată de aeronautică Sierra Nevada Corporation.

Deși este doar la un sfert din dimensiunea navetei spațiale originale, Dream Chaser poate transporta în continuare același număr de pasageri și în plus poate fi andocată la Stația Spațială Internațională pentru mult mai mult timp.

În timp ce unii pot fi dezamăgiți de faptul că Dream Chaser nu este dezvoltată la nivel intern de NASA, este corect să spunem că, de când a început să caute în mod deschis contractanți, numărul de vehicule noi a crescut în mod exponențial.

De la racheta Blue Origin’s Shepard la racheta Falcon 9 ce aparține de SpaceX și la nava spațială Dragon, singura rachetă la care NASA lucrează în prezent este SLS,  succesorul spiritual al Saturn V.

Dream Chaser va fi disponibilă în două variante, permițând zborul cu sau fără pilot, ceea ce o va transforma, de asemenea, într-o navă de marfă mai mult decât capabilă.

Pentru a ajuta la dezvoltarea Dream Chaser, NASA a oferit Sierra Nevada utilizarea deplină a facilităților sale de testare, inclusiv planul său unitar cu privire la tunelul de vânt.

Sierra Nevada susține că Dream Chaser se distanțează de competiție, fiind reutilizabilă de până la 15 ori, mai mult decât orice altă navă spațială, funcționabilă fie în trecut, fie în prezent.

De asemenea, pretinde că are o flexibilitate deplină a capacităților misiunii sale, inclusiv teledetecția, service-ul prin satelit și chiar „îndepărtarea activă a deșeurilor”, cunoscută și sub numele de curățarea spațiului. După ce a trecut deja printr-o rundă preliminară de testare, Dream Chaser va fi supus unei a doua serii de teste de zbor în cadrul Centrului de Cercetare Armstrong al NASA.

Ceea ce face ca potențialul pentru Dream Chaser să fie atât de semnificativ este acela că nava combină capacitățile de zbor cu intensitate scăzută a navelor spațiale cu un pachet mai mic, mai compact, care poate fi lansat folosind rachete convenționale datorită proiectării aripilor rabatabile.

În prezent, NASA a fost de acord cu șase misiuni de marfă fără pilot pentru naveta spațială Dream Chaser. Aceasta a respins inițial Dream Chaser drept navă spațială echipată, în schimb, a ales atât nava spațială Dragon a  Space X, cât și Orion a lui Lockheed Martin.

Foto: yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri