Caută
Close this search box.

Phenianul nu se lasă şi avertizează că testul este „preludiul” unui tir cu rachete spre Guam

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că ultima lansare de rachetă a fost „prima etapă a unei operațiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord în Pacific și un preludiu semnificativ” al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA, citată de Yonhap.

Coreea de Nord a amenințat anterior că va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam.

În același timp, Phenianul a confirmat miercuri că a lansat în ajun o rachetă balistică cu rază medie de acțiune Hwasong-12, care a survolat Japonia înainte să cadă în Oceanul Pacific, potrivit Agerpres.

Kim Jong-Un a supervizat personal această ultimă lansare, a indicat KCNA.

„Testul nu a avut niciun impact asupra securității țărilor vecine”, susține agenția nord-coreeană de presă, citată de AFP. Kim Jong-Un a exprimat o „mare satisfacție” după această lansare, adaugă agenția de presă a regimului de la Phenian.

Nu în ultimul rând, lansarea a avut loc la 29 august, dată la care s-au împlinit 107 ani de la Tratatul din 1910 între Japonia și Coreea, în virtutea căruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeană, indică KCNA.

Racheta, lansată de Phenian, a parcurs peste 2.700 de km și a atins o altitudine de 550 km înainte de a cădea în Pacificul de Nord, la est de insula japoneză Hokkaido, conform armatei sud-coreene.

Testul cu rachetă a intervenit în timp ce Coreea de Sud și SUA desfășoară exerciții comune cu numele de cod „Ulchi Freedeom Guardian” (UFG). Prin această lansare, Phenianul a „testat capacitatea operațională a armatei nord-coreene în caz de război”, potrivit KCNA.

Coreea de Nord denunță de mult timp respectivele manevre, calificându-le drept o repetiție pentru o „invazie” asupra teritoriului său, deși Seulul și Washingtonul susțin că acestea sunt pur defensive.

Guam se află la aproximativ 3.000 de km sud-est de Coreea de Nord, un avanpost-cheie pentru forțele americane în Asia. Aproximativ 6.000 de soldați americani staționează aici și în insulă se află o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri