Caută
Close this search box.

Plan Marshall pentru Africa: Președintele Parlamentului European cere oprirea migrației pe ruta mediteraneană

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut vineri, în timpul unei vizite în Sicilia, închiderea rutei Mediteranei Centrale folosite de migranții ce debarcă în Italia, precum și implementarea unui Plan Marshall pentru Africa susținut de Uniunea Europeană și ONU, informează agenția EFE.

”Trebuie să facem mai mult. Trebuie să investim în Libia mai mult, să blocăm coridorul libian, la fel cum s-a făcut și cu cel balcanic (…) Acum problema sunt câteva mii de persoane. Dar mâine vor fi milioane”, a spus Tajani la o întâlnire cu presa desfășurată la Catania.

Președintele legislativului european a insistat că problema migrației este una dintre cele mai mari provocări pentru Europa în acest moment și ea nu poate fi abordată doar la nivel național. ”Este necesar un plan Marshall pentru Africa. Este necesară o strategie reală europeană, cu participarea Națiunilor Unite, pentru a contribui la dezvoltarea Africii și a preveni plecarea oamenilor din țările lor”, a indicat Antonio Tajani.

În opinia sa, prioritatea acum este de ”a opri plecările dinspre Libia”, pentru a se putea astfel gestiona criza migrației pe ruta Mediteranei Centrale și pentru a împiedica grupări teroriste precum Statul Islamic să ”infiltreze în fluxurile de migranți combatanți străini care încearcă să ajungă în Europa”.

Antonio Tajani se află în Sicilia pentru a vizita sediul de la Catania al dispozitivului european Frontex, el urmând să viziteze și tabăra de refugiați de la Pozzallo. Aproape 100.000 de migranți, majoritatea africani, au trecut Mediterana și au debarcat în Italia de la începutul acestui an, după ce au reușit să traverseze Libia ca urmare a haosului ce persistă în această țară de la înlăturarea lui Muammar Gaddafi de la putere, în anul 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri