Caută
Close this search box.

Scandal cu ouă contaminate cu insecticid otrăvitor în Vestul Europei

În Vestul Europei se extinde scandalul legat de ouăle contaminate cu fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în cazul produselor destinate consumului uman. Milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania, Elveţia şi Belgia.

Peste 180 de ferme din Olanda sunt afectate, iar fermierii analizează posibilitatea de a sacrifica milioane de găini ouătoare contaminate cu fipronil, dacă ajung la concluzia că nu mai este profitabil să le menţină în viaţă, în contextul lipsei pieţelor de desfacere pentru ouă.

În Belgia, 57 de ferme sunt suspectate de a fi contaminate, un sfert din cele 210 existente în ţară.

Reprezentanţii fermelor afectate au anunţat deja că vor cere despăgubiri odată ce responsabilităţile în acest scandal vor fi stabilite în mod clar.

Substanţa vizată, fipronilul, este considerată „moderat toxică” pentru om în cantităţi mari şi poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este strict interzisă folosirea acestei substanţe la animalele destinate consumului uman.

La Bucureşti, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe scurt ANSVSA, anunţă, într-un comunicat, că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de fipronil în ouă şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România.

ANSVSA menţionează că monitorizează atent această situaţie şi că, dacă se constată că produsele implicate au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri