Caută
Close this search box.

Taifunul Hato, aproape de Hong Kong; Autoritățile au decretat nivelul maxim de alertă

Autoritățile din Hong Kong au decretat miercuri nivelul maxim de alertă din cauza taifunului Hato care a paralizat această metropolă cu o activitate de obicei frenetică, blocând la sol sute de avioane și provocând închiderea Bursei, informează AFP.

Serviciile meteorologice (HKO) au emis în jurul orei locale 09.00 (01.00 GMT) semnalul de alertă de grad 10 — nivelul maxim—, ceea ce înseamnă că vânturi cu forța unui uragan sunt așteptate în următoarele ore în fosta colonie britanică.

Este pentru prima dată în cinci ani când nivelul de alertă 10 a fost decretat de autorități și doar pentru a treia oară de când acest teritoriu a fost restituit Chinei, în 1997.

În jurul orei locale 11.00 (03.00 GMT), Hato se afla la o distanță de doar 60 de kilometri față de sud-vestul insulei. Valuri uriașe se spărgeau de țărm și anumite cartiere au fost inundate, apa ajungând până la genunchii trecătorilor.

Taifunul este însoțit de vânturi care bat în rafale cu viteze de 168 de kilometri pe oră, distrugând copaci, schele și macarale.

„Eram pe balconul locuinței mele din satul meu, Yuen Long, când un copac a trecut literalmente zburând prin fața casei”, a relatat Dave Colson, care locuiește în Yuen Long, o localitate din nord-vestul insulei.

Străzile, de obicei pline de oameni, erau pustii miercuri dimineață și acoperite de crengi de copaci, cu excepția câtorva temerari care doreau să filmeze taifunul.

Potrivit Guvernului, două persoane au fost rănite și aproximativ 200 de persoane s-au refugiat în adăposturi special amenajate.

Taifunul Hato se îndreaptă spre estuarul râului Perles și va atinge vestul insulei Hong Kong cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră în cursul după-amiezii.

Compania aeriană locală Cathay Pacific a anunțat anularea celor mai multe zboruri ale sale prevăzute să decoleze înainte de ora 17.00 (09.00 GMT). Compania Hong Kong Airlines a luat aceeași decizie.

Potrivit autorităților aeroportuare, 420 de zboruri au fost anulate în zorii zilei de miercuri. Autobuzele și metroul circulă în baza unui program minimal, în timp ce serviciile de transport cu feribotul au fost suspendate.

Ședința de dimineață a fost anulată la Bursa din Hong Kong, care a anunțat că își rezervă dreptul de a anula și ședința de după-amiază, în funcție de condițiile meteorologice.

Hong Kong este cu regularitate afectat de taifunuri între iulie și octombrie, însă se întâmplă destul de rar ca aceste furtuni să atingă insula în mod direct.

Cea mai violentă furtună de acest tip s-a produs în 1962. Ochiul taifunului Wanda a trecut peste oraș, unde au fost înregistrate rafale de vânt ce aveau viteze de 284 de kilometri pe oră. 130 de persoane au fost ucise și mii de clădiri au fost distruse. În urma acelui taifun, 72.000 de persoane au rămas fără locuințe.

De atunci, Hong Kong s-a adaptat la taifunuri, impunând, de exemplu, ca blocurile de tip zgârie-nori să fie astfel construite pentru a putea să se încline, în funcție de o anumită intensitate a vânturilor. Procedurile de urgențe sunt stricte, iar taifunurile au provocat rareori victime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri