Caută
Close this search box.

Toader stârneşte rumoare la Bruxelles: „PSD întoarce România în epoca lui Năstase!“

tudorel Toader

Proiectul de reformă a sistemului judiciar, prezentat de ministrul Tudorel Toader şi criticat de preşedintele Klaus Iohannis, a generat un nou semnal de alarmă, la şase luni după cele mai ample proteste din ţară după revoluţie.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.

De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni. Ministerul Public susţine că nu a fost consultat în prealabil cu propunerile de modificări aduse de ministrul Justiţiei Tudorel Toader legilor justiţiei şi trage un semnal de alarmă, susţinând că aceste schimbări vor bulversa sistemul judiciar. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă într-un comunicat că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor justiţiei formulate de Ministerul Justiţiei.

Situaţia a generat un val de nemulţumire şi în rândul euroaleşilor români. Membru supleant al Comisiei pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European şi fost preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda a măturat pur şi simplu pe jos cu proiectul lui Tudorel Toader.  „Ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, anunţă cu o aroganţă inimaginabilă eliminarea preşedintelui României din procedura de numire în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor şi numirea acestora de către Secţia de Procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Motivul invocat de ministrul Toader cu privire la această modificare a fost o presupusă cerere în acest sens a Comisiei Europene, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care recomandă o procedură transparentă pentru numirea procurorilor-şefi şi neamestecul factorului politic. Modificarea pe care ministrul Toader intenţionează să o facă nu doar că este în contradicţie cu prevederile constituţionale ci reprezintă o totală aberaţie. Practic, preşedintele României este eliminat din procedura de numire pe motiv că provine din zona «factorului politic», deşi ştim cu toţii că preşedintele României este ales în mod direct şi democratic de către cetăţeni şi, potrivit Constituţiei, nu poate fi membru al vreunui partid politic. În schimb, ministrul Toader se autodeleagă în procedura de numire, uitând faptul că a fost desemnat în funcţie pe criterii politice, acum 6 luni, de către tătucul Liviu Dragnea. Prin anunţul de astăzi, PSD întoarce România în epoca lui Adrian Năstase prin încercarea de a subjuga şi controla justiţia de către partidul-stat. Este evident faptul că umilul şi supusul ministru Toader îi face jocurile şefului de partid, Liviu Dragnea, care doreşte să controleze numirile procurorilor şi judecătorilor prin propriul pix. Cu PSD la Guvernare, justiţia din România nu are nicio şansă să fie independentă. Ingerinţa politicului în actul de justiţie aduce ţării noastre prejudicii grave de imagine nu doar în Europa ci în întreaga lume iar cele mai elocvente exemple în acest sens au fost «marţea neagră» precum şi Ordonanţa 13, care au scos în stradă sute de mii de români din ţară şi de peste hotare. Îi solicit ministrului Tudorel Toader ca în al 12-lea ceas să renunţe la măsurile de tipul celor deja patentate de PSD şi să înceteze în a-şi mai bate joc de justiţia din România. Îl asigur pe această cale că instituţiile europene nu vor rămâne indiferente la aceste derapaje prin care se încearcă ca justiţia să fie anexată PSD“, a declarat Daniel Buda.

2 răspunsuri

  1. „Cine te-a fatat pe tine, tudorele, nene,? Asa gros in nesimtire, tudorele, nene…
    Ca ai mintea verde-albastra, tudorele, nene/Buna de tinut in glastra, tudorele, nene!
    Desi nu trebuie sa ne uitam la fata omului( zice chiar si Biblia), cateodata mutra cam spune ce este in spatele oaselor faciale si craniene, supradimensionate si f. dense, la acest individ:da, acest individ are mutra de inchizitor sadic!

  2. o prostie de europarlamental trantita pe net
    cine a propus si numit sa si demita cu justificari
    Femeia unica in Romania, barbati stati acasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri