Caută
Close this search box.

Ucraina. Șeful Pentagonului discută cu Petro Poroșenko despre problema livrărilor de arme

Ministrul apărării american Jim Mattis a sosit miercuri în Ucraina pentru a discuta despre o posibilă întărire a sprijinului SUA pentru armata Kievului, angajată de peste trei ani într-un conflict cu separatiștii proruși în estul țării, relatează France Presse.

Jim Mattis urmează să se întâlnească joi cu președintele ucrainean Petro Poroșenko și cu omologul său Stepan Poltorak pentru a reafirma sprijinul administrației americane pentru Kiev, în pofida voinței afișate de Donald Trump în timpul campaniei electorale americane de a se apropia de Moscova.

Autoritățile de la Kiev speră să convingă Washingtonul să le livreze arme letale, în special echipamente antitanc și antiaeriene, în plus față de ajutorul neletal pe care americanii le furnizează până în prezent.

Deși armata americană s-a pronunțat favorabil față de această cerere, Donald Trump trebuie încă să aprobe o decizie în acest sens, în condițiile în care există temeri că astfel de livrări ar putea provoca o escaladare a conflictului, în mare parte înghețat după mai multe acorduri de încetare a focului.

„Din prima zi a agresiunii ruse, noi am cerut tuturor țărilor lumii să ne ajute livrându-ne arme letale. Pentru moment, doar Lituania ne-a furnizat un astfel de ajutor”, a subliniat miercuri în fața presei ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak.

„Continuăm să așteptăm și suntem pregătiți să primim arme letale. Dar nu este vorba de decizia noastră, ci de cea a partenerilor noștri. Noi sperăm într-o astfel de susținere”, a adăugat el.

Kievul și țările occidentale acuză Rusia că îi ajută din punct de vedere financiar și militar pe separatiștii proruși, ceea ce Moscova dezminte.

Conflictul în estul Ucrainei s-a soldat până în prezent cu peste 10.000 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014. Acordurile de pace semnate la Minsk în februarie 2015 au dus la o oarecare sfârșit al luptelor, dar valul de violență continuă să izbucnească, cu regularitate, de-a lungul liniei de demarcație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri