Cea mai bună carte de ficțiune a momentului, un adevărat fenomen editorial, romanul ”The Underground Railroad” de Colson Whitehead, cu titlu de lucru în română ”Ruta subterană”, va fi publicat pentru ediția din acest an a târgului de carte Gaudeamus în colecția Raftul Denisei, la Editura Humanitas Fiction, traducerea fiind semnată de Justina Bandol.

Apărut anul trecut la editura americană Doubleday, ”The Underground Railroad”, al șaselea roman al scriitorului american Colson Whitehead, este considerat atât de critica internațională, cât și de public cea mai bună carte de ficțiune a anului. Mărturie stau prestigioasele distincții primite în 2016, printre care National Book Award și Andrew Carnegie Medal for Excellence, încununate în 2017 cu Pulitzer Prize for Fiction și cu recentul Arthur C. Clarke Award. Romanul se află de asemenea pe lista scurtă la Man Booker Prize 2017.

Cartea a atins primul loc în cele mai importante topuri de carte americane: bestseller New York Times, bestseller The Washington Post, bestseller Barnes&Noble, bestseller Amazon.com – Cartea anului 2016 (Best Book of the Year), bestseller The New York Times Book Review – Cel mai bun roman al anului. Primul loc în topul Publishers Marketplace – Cele mai bune cărți ale anului 2016, primul loc în Indie Bestseller List și în toate listele Indie Bestseller regionale. Prestigioasa revistă Publishers Weekly, în numărul intitulat Best Books of 2016, i-a dedicat coperta lui Colson Whitehead. Scriitorul american a fost desemnat autorul anului 2016 de publicația USA Today. Romanul este pe prima poziție în topurile de vânzări din Belgia și Olanda, iar Amazon a finalizat negocierile pentru adaptarea cărții pentru micul ecran, în regia deținătorului premiului Oscar 2017 pentru pelicula Moonlight, Barry Jenkins. Romanul a fost publicat sau se afla în curs de publicare în peste 40 de țări.

”The Underground Railroad” este un magnific tur de forță care narează aventurile unei tinere sclave de culoare în încercarea disperată de a-și dobândi libertatea fugind din Sud, înaintea izbucnirii Războiului Civil.

Cora este o tânără sclavă de pe o plantație de bumbac din Georgia. Viața este un iad pentru toți sclavii, dar cu atât mai mult pentru Cora, care e marginalizată chiar și de cei apropiați. Atunci când îl întâlnește pe Caesar, un sclav alfabetizat, recent sosit din Virginia, Cora află despre un misterios tren subteran și despre o rută clandestină (Underground Railroad) prin care poate scăpa din infern. Împreună decid să își asume riscul și fug de pe plantație. Lucrurile nu merg însă așa cum au plănuit: Cora ucide un alb care încearcă să o prindă. Cei doi reușesc să găsească o stație și să se îndrepte spre nord, dar sunt în permanență urmăriți și vânați. Drumul spre libertate se afla mereu sub semnul precarității iar siguranța nu poate fi decât temporară. Romanul se dovedește uimitor de actual.

Precum protagostinistul ”Călătoriilor lui Gulliver”, Cora întâlnește lumi diferite în fiecare etapă a călătoriei sale – o odisee deopotrivă în timp și spațiu. Romanul lui Colson Whitehead este povestea sinuoasă a aventurilor trăite de o femeie însuflețită de o voință sălbatică de a fugi de ororile sclaviei și o zguduitoare, profundă meditație pe marginea istoriei.

”Un roman puternic, halucinant aproape… O carte străbătută de forța cutremurătoare a întâmplărilor reale publicate în anii ‘30 în lucrările de literatură aboliționistă […]. O poveste esențială pentru înțelegerea trecutului și a prezentului Americii”, relatează Michiko Kakutani, de The New York Times

Colson Whitehead s-a născut în New York pe 6 noiembrie 1969 și a crescut în Manhattan. În 1991 a absolvit Universitatea din Harvard. Este autorul a șase romane și a două cărți de nonficțiune. A debutat în 1991 cu romanul The Intuitionist, urmat de John Henry Days (2003) și eseul The Colossus of New York (2003), o meditație despre viața în Manhattan. Au urmat romanele Apex Hides the Hurt (2006), Sah Harbor (2009), Zone One (2011), bestseller New York Times, și The Underground Railroad (2016), carte care a cîștigat câteva dintre cele mai prestigioase premii literare, ca National Book Award (2016), Andrew Carnegie Medal for Excellence (2016), Pulitzer Prize for Fiction (2017) și Arthur C. Clarke Award (2017). Cartea a fost primită cu entuziasm de public, iar numeroase personalități, printre care Oprah Winfrey sau fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, au nominalizat-o pe lista cărților preferate din 2016. Colson Whitehead are, de asemenea, o intensă activitate publicistică, eseurile sale apărând în publicații prestigioase de peste Ocean, ca New York Times, New Yorker sau Harper’s.

Fotografie de Madeline Whitehead

 

186 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here