Caută
Close this search box.

Rusia critică SUA, care au acordat 2 zile pentru închiderea consulatului din San Francisco

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a criticat vineri ordinul SUA ca Rusia să închidă în doar două zile consulatul său din San Francisco, informează dpa.

Rusia i-a dat Washingtonului o lună de zile pentru a aduce la îndeplinire ordinul Moscovei ca SUA să-și reducă numărul de funcționari la misiunile sale diplomatice de pe teritoriul rus, a ținut să amintească Lavrov.

Ordinul SUA ca Rusia să-și închidă consulatul a venit ca urmare a ordinului Moscovei, în condițiile în care relațiile dintre cele două țări se află la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece.

‘Ei alungă 35 de oameni și familiile lor în două zile’, a spus Lavrov, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Lavrov a adăugat că personalului de la consulat ar trebui să i se permită să se mute la alte misiuni diplomatice ruse de pe teritoriul SUA.

Departamentul de Stat al SUA a declarat joi că a ‘implementat complet’ ordinul guvernului rus de a reduce numărul de angajați de la misiunile diplomatice americane din Rusia. Termenul limită pentru îndeplinirea acestei cereri era stabilit pentru vineri.

Pe lângă cererea ca Rusia să-și închidă consulatul din San Francisco, Departamentul de Stat al SUA a dispus de asemenea ca Federația Rusă să-și închidă o anexă a ambasadei din Washington DC și o anexă consulară din New York.

Lavrov a declarat că Rusia va analiza această cea mai recentă cerere a SUA și că va decide apoi ce răspuns să fie dat, acuzând în același timp Administrația fostului președinte american Barack Obama pentru această ‘mocirlă diplomatică’.

Actualul președinte al SUA, Donald Trump, s-a angajat să reabiliteze relațiile SUA-Rusia, iar omologul său rus Vladimir Putin ‘a declarat în nenumărate rânduri că și noi suntem interesați de aceasta’, a subliniat Lavrov.

‘Odată cu aceste măsuri, cele două țări vor avea fiecare câte trei consulate’ pe teritoriul celeilalte, ‘dar am decis să permitem guvernului rus să păstreze unele anexe (diplomatice) într-un efort de a pune capăt cercului vicios al deteriorării relațiilor noastre’, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, menționând totodată că aceste relații au ajuns la cel mai jos nivel după încheierea Războiului Rece și exprimându-și speranța că decizia luată joi nu va antrena ‘noi represalii’ din partea Moscovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri