Caută
Close this search box.

Mâncarea cu ”nanotehnologie” s-a introdus oficial pe masa românilor încă din 2014

Nanotehnologie este ştiinţa de a realiza produse, inclusiv produse alimenatre, ce conţin elemente mai mici de 100 nanometri. Aceste produse trebuie etichetate obligatoriu pentru că sunt considerate dăunătoare sănătăţii şi mediului. Desigur, se pune întrebarea de ce se pun în vânzare dacă sunt dăunătoare…

La finele anului 2014 a fost modificat Regulamentul privind informarea comsumatorului, în virtutea unei directive europene. La unul dintre capitole, normativul impune ca toate ingredientele prezente sub forma de ”nanomateriale fabricate” trebuie specificate în mod clar în lista ingredientelor, denumirile acestora fiind urmate de cuvântul „nano” între paranteze: (nano).
Prin „nanomaterial fabricat” se întelege un material, respectiv un ingredient, produs prin nanotehnologie, ce conţine una sau mai multe elemente de dimensiuni de ordinul a 100 nanometri (un metru are un miliard de nanometri). Practic, fiind o tehnologie nouă, nu ştie nimeni ce este acest ingredient alimentar introdus prin nanotehnologie – secret de fabricaţie –  dar se ştie că el ar putea fi nociv organismului.

”Experimente cu efecte devastatoare”

Normativul mai sus menţionat avertizează că: ”nanomaterialele oferă oportunităţi tehnice şi comerciale, însă pot prezenta riscuri pentru mediu şi pot ridica probleme de securitate şi sănătate pentru oameni şi animale, de aceea consumatorii trebuie informaţi corespunzator”. Cu alte cuvinte, otrava conservă bine alimentul, dar poate omorî consumatorul…

”Din anul 2009, România a fost supusă unor experimente cu tehnologii care par eficiente din punct de vedere economic, dar pot avea efecte devastatoare pe viitor. S-ar putea ca în scurt timp să  nu mai avem controlul sanito-genetic asupra oamenilor şi animalelor”, a spus despre ”nanotehnologie” prof. dr. Florina Bran prodecan al Facultăţii de Economie Agroalimentară şi a Mediului.

”Reprezintă un risc şi o ameninţare pentru securitatea naţională”

”În momentul de faţă, mai multe firme introduc elemente de nanotehnologie în produse farmaceutice şi aditivi alimentari, care caccentuează sau produc maladii şi boli foarte grave.De mai mult edecenii, savanţi renumiţi au atenţionat că nanotehnologia utilizată fără discernământ poate afecta durata de viaţă a oamenilor şi, scăpată de sub control în zona industrială, poate provoca dezastre ecologice. Repet, folosită fără discernământ, nanotehnologia reprezintă un risc şi o ameninţare pentru securitatea naţională”, ne-a spus gen.(r)dr. Emil Străinu, fost consilier parlamentar pe probleme de ameninţări neconvenţionale şi asimetrice.

”Trebuie menţionat că tehnologiile nano eficientizează acţiunea substanţelor active pe care le transportă, prin modificarea structurii materiei, lucru care le face imprevizibile şi extrem de periculoase. Încă nu se ştie ce pot produce în domeniul alimentar şi nu numai, pentru că au fost prea puţin testate! Este posibil ca prin această tehnologie să se fi deschis o cutie a Pandorei!”, a explicat dr. ing. Eden Mamut, profesor la Institutul de Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Peste câțiva ani ar putea apărea ţesuturi făcute de nanoroboţi

Conform rezultatelor obţinute nanotehnologie au apărut deja structurile active – de exemplu structuri care se adaptează mediului  – apoi s-a făcut trecerea spre nanosisteme, adică robotică şi sisteme care pot evolua singure. Tendinţa este către autoasamblare, adică ţesuturi şi sisteme senzoriale artificiale. Cum ar fi ca un ciung să primească o mână artificială care să simtă?  O a patra generaţie – nanosisteme moleculare – este aşteptată până în anul 2020, iar jumătate din noile materiale şi procese avansate vor fi dezvoltate prin controlul la scara “nano”. Ştiinta şi ingineria nano-bio-sistemelor va deveni esenţiala pentru sănătate şi pentru biotehnologie. Nanomaterialele vor avea implicaţii decisive în dezvoltarea sustenabilă, de exemplu pe filiera automobilului electric.

Proiectele autohtone pe aceste domeniu spun că România trebuie să participe la activităţi de amploare, cu o “masă critică”suficientă, eventual prin colaborare internaţională.

Pericolele manevrării materialelor ”nano”

Principalele produse ale naotehnologiei dovedite până acum că sunt periculoase pentru sănătatea omului sunt:

– Nanoparticulele de carbon (în special nanotuburile de carbon), care au intrat recent în vizor datorită studiilor de toxicitate care au oferit primele indicii referitoare la un comportament similar cu cel al azbestului în ţesutul ficatului.

– Dioxidul de titan, cel mai adesea folosit pentru aplicaţiile foto-catalitice, este considerat în general ca fiind cel mai toxic.

– Dioxidul de siliciu poate fi amorf sau cristalin. Conform studiilor, este tratat ca factor de risc uman legat de toxicitate similar cu praful de siliciu non-nano amorf. SiO2 cristalin, în funcţie de fracţia de cristalinitate, sunt foarte toxice şi se ştie că provoacă silicoza în urma expunerii ocupaţionale.

 

 

 

 

Un răspuns

  1. Alimentul MINUNE care previne CANCERUL, stimulează INTELIGENȚA și ajută la SLĂBIT
    …….
    Crește speranța de viață

    În 2015, un studiu a sugerat existența unei legături între consumul de brânză și o viață lungă și sănătoasă.

    Oameni de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca au studiat motivul pentru care francezii tind să aibă o viață lungă și sănătoasă, în ciuda consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, fenomen cunoscut ca „paradoxul francez”.
    Francezii se bucură de o incidență scăzută a bolilor coronariene și de o speranță medie de viață de 82 de ani, în timp ce consumă până la 23,9 kg de brânză în fiecare an. Prin comparație, în cazul britanicilor, care consumă 11,6 kg de brânză în fiecare an, s-a constatat o incidență dublă a bolilor cardiovasculare, iar speranța lor de viață este de 81 de ani…”––_____––-
    Sunt de accord cu aceste concluzii, chiar mai mult NU recomand branza „tofu”(din soia), desi este produs vegetarian, insa cel mai ieftin si cel mai sanatos aliment (luat in analiza ca singular, altfel NU trebuie facuta cura unilaterala cu acesta) este duda, DUDELE vinete(nu albe), cu cat sunt mai inchise la culoare , cu atat mai pline de adevarate substante care prelungesc viata omului…Din pacate -in Romania- dudele( ca si prazul- un alt aliment de exceptie) ajunsesera (poate ca inca se mentine trendul) un aliment de’a dreptul dispretuit…Mare greseala, recomnadarea mea este a se manca zilnic cateva linguri pline, cu dude, chiar si in extrasezon, acestea se pot conserva prin simpla congelare…
    Totusi( referitor la Franta, cu speranta de viata, peste 82 ani, Romania 75), este si o anumita corelatie cu locatia, cele MAI MULTE tari din zona (si clima) mediteraniana***, au aceste cifre f. bune, chiar si tarile considerate sarace( Albania) sau nedezvoltate( Algeria, Tunisia, Turcia, Macedonia, etc.2-***), pentru ca insasi compozitia solului este mai sanatoasa, iar pentru ca in jurul Marii cea Mare s-au dezvoltat primele civilizatii si culturi, populatiile au inteles -si au dezvoltat tehnici- ca (asa cum spunea Hipocrate) ” alimentele voastre sa fie medicamentele voastre, iar medicamentele sa va fie hrana” . Oricum, clasamentul arata ca Japonia conduce net(83,7), la acest capitol, iar in grupa sa- peste 83 ani, insa sub ei- mai sunt DOAR alte 2 tari( Elvetia, 83,4, si mare consumatoare de sute de feluri de branzeturi), iar in grupa imediat urmatoare, de 82 ani+, sunt doar alte 9 tari, din care 5 sunt-ca si Japonia- Monarhii.Cu toate ca Romania are o clima cu destule extreme, totusi, Romania poate fi -la orice capitol pozitiv- in top 5, insa criminalitatea si incompetenta „claselor conducatoare”, retin masiv , tara, de la progress.(*** la fel si California si Australia-coasta de sud-est,, ca alt exemplu similar;2*** sunt si tari mediteraniene cu cifre mai mici, insa aceastea -deobicei- sun si tarile unde violenta si distrugerile, sunt istorice)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri