Caută
Close this search box.

După Harvey, americanii se pregătesc de Uraganul Irma, ridicat la categoria 4

La nici zece zile de la trecerea devastatoare a uraganului Harvey, Statele Unite – și mai ales Florida – urmăresc cu îngrijorare evoluția unui nou uragan, Irma, iar câteva insule din Caraibe, precum Puerto Rico, Haiti și Antilele Mici se află deja în stare de alertă, informează marți AFP, preluat de Agerpres.

Uraganul Irma a fost ridicat luni la categoria 4 (din 5) — nivelul maxim atins de Harvey care a devastat mai multe regiuni din statele Texas și Louisiana — și amenință o zonă care se întinde din Caraibe până în Florida (SUA), unde a fost instaurată stare de alertă, a anunțat Centrul Național pentru Uragane din SUA (NHC).

Guvernatorul din Florida, Rick Scott, a declarat „urgență” pe tot teritoriul statului său pentru pregătirea în vederea sosirii furtunii, spre sfârșitul săptămânii.

Această nouă amenințare vine într-un moment în care autoritățile din Texas nu au terminat încă de evaluat pagubele lăsate în urmă de uraganul Harvey care a făcut zeci de victime și a produs daune imobile imense, a căror valoare ar putea depăși cu mult pragul de 100 miliarde de dolari, mai arată AFP.

Luni noaptea, uraganul Irma se îndrepta spre Insulele Leeward aducând rafale de vânt de până la 215 km/h.

Însă, NHC a avertizat, luni, la ora 21:00 GMT, că Irma „va deveni mai puternic în următoarele 48 de ore” precizând totodată că trebuie „definitivate pregătirile pentru protejarea vieților și a bunurilor”.

Uraganul Irma este așteptat să ajungă în nordul Puerto Rico, un teritoriu american, miercuri, în jurul orei 12:00 GMT, fenomenul putând determina o creștere a nivelului mării cu 3 metri peste cel normal, până la 25 de centimetri de precipitații și „valuri mari, distructive”, conform NHC.

Guvernatorul Ricardo Rossello Nevares a activat Garda Națională și a anunțat înființarea unor adăposturi în care vor putea fi găzduite până la 62.000 de persoane.

Un portavion american, dotat cu un spital de campanie și cu treizeci de elicoptere de zeci de aeronave capabile să efectueze misiuni de salvare și de aprovizionare a fost amplasat în zonă, ca măsură de precauție, a indicat Alejandro de la Campa, din cadrul diviziei din Caraibe a Agenției Federale pentru Situații de Urgență (FEMA).

Traiectoria uraganului Irma este încă incertă, însă mai multe proiecții plasează Haiti, Republica Dominicană și Cuba pe traseul său, înainte ca fenomenul meteorologic să se îndrepte spre nord, către Florida, și apoi, eventual, spre estul Statelor Unite.

Uraganul se afla luni seara la 790 km est de Antilele Mici și se deplasa către această zonă cu o viteză de 20 km/h. Irma ar trebui să ajungă în Antilele Mici în intervalul dintre marți noapte și miercuri dimineața.

Din cauza apropierii uraganului au fost emise alerte și în Antigua și Barbuda, Anguilla, Montserrat, Insulele Sfântul Cristofor și Nevis, Insula Sfântul Martin, Insula Sfântului Bartolomeu, Saba și Saint-Eustache, unde Irma este așteptat să ajungă în 36 de ore.

Guadelupa este și ea în alertă, iar autoritățile au îndemnat populația să rămână „vigilentă” și „informată” cu privire la evoluția fenomenului meteorologic. Locuitorii au început să facă provizii, iar în câteva zone mari raioanele cu sticle de apă sunt deja goale. Școlile vor fi închise marți și miercuri, iar spitalele trebuie să aibă medicamente, alimente și apă potabilă.

Serviciile Météo France din Antille și Guyana a anunțat începând de marți după-amiază „inundații puternice” în zonele joase. „Valuri de 5 până la 6 metri”, precum și „vânt de 60-70 km/h și rafale de 120 km/h” sunt prognozate pentru noaptea de marți spre miercuri.

Foto: The Weather Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri