Caută
Close this search box.

Testul nuclear nord-coreean a provocat și alunecări de teren, după cutremur

Testul nuclear efectuat duminică de Coreea de Nord a provocat alunecări de teren în zona exploziei și dincolo de aceasta, stau mărturie imagini luate prin satelit publicate miercuri care nu arată, totuși, niciun crater apărut în urma unei prăbușiri, relatează AFP.

Cel de-al șaselea test nuclear nord-coreean a provocat un cutremur cu magnitudinea 6,3, potrivit seismologilor americani. Acesta a fost urmat la scurt timp de un seism cu magnitudinea 4,1, ceea ce a ridicat problema unei posibile prăbușiri a sitului și a răspândirii de materiale radioactive în atmosferă, arată Agerpres.

Phenianul a afirmat că a testat o bombă cu hidrogen suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă, suscitând un val de condamnări și agravând tensiuni aflate deja aproape de punctul maxim.

Site-ul 38 North al Universității Johns Hopkins din Washington a publicat o serie de imagini luate prin satelit datând de luni care arată schimbări la suprafața principalului sit nord-coreean de teste nucleare, Punggye-ri. Solul a fost răscolit, iar mici alunecări de teren au cărat materiale în albia râului.

„Aceste modificări sunt mai numeroase și mai întinse decât cu prilejul primelor teste desfășurate anterior de Coreea de Nord”, au scris specialiștii de la 38 North. „Nu pare să fie semnul unui crater de prăbușire așa cum a sugerat replica ce a urmat testului”, au subliniat ei.

Seulul a estimat energia degajată la 50 de kilotone. Potrivit cercetătorilor americani, puterea testului a fost de 100 de kilotone sau mai mult. Japonia a apreciat-o la 120 de kilotone, de opt ori mai mare decât bomba care a distrus Hiroshima în 1945.

Agenția sud-coreeană pentru securitate nucleară a explicat miercuri că nu a decelat nicio urmă de materiale radioactive în eșantioanele de aer, sol și apă prelevate după test.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri