Caută
Close this search box.

Daniel Buda sare în apărarea românilor din Ucraina: „Abuzurile trebuie să fie sancționate de îndată!“

Parlamentul de la Kiev a adoptat în această săptămână o nouă Lege a Educaţiei care prevede că în şcolile din această ţară studiile se vor desfăşura doar în limba de stat, astfel că este desfiinţat sistemul de predare în limba minorităţilor naţionale. Conform portalului de ştiri BucPress.ru, noua lege a educaţiei din Ucraina – care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko – prevede introducerea treptată a noului sistem, şi prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară. Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români. Europarlamentarul Daniel Buda a reacţionat prompt şi cere ca abuzurile să fie sancţionate prompt de Uniunea Europeană, prin structurile sale.

„Adoptarea noii legi a educației în Ucraina contravine flagrant cu angajamentele asumate la nivel internațional, prin care acest stat s-a obligat să recunoască drepturile oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă. Noua lege a educației îngrădește dreptul minorităților, inclusiv a românilor de a studia în limba maternă, desființând sistemul de educație pentru toate minoritățile. Această decizie reprezintă un act iresponsabil din partea Parlamentului de la Kiev, afectând iremediabil parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Ucraina. Se pare că legiuitorii ucrainieni nu au ținut cont de eforturile depuse de Ucraina de-a lungul a 10 ani de zile pentru ratificarea Acordului de asociere. Acest acord este principalul instrument de apropiere între Ucraina și UE, punerea sa în aplicare începând cu 1 septembrie. Practic, ratificarea acestui raport semnifică consolidarea relațiilor politice, economice între UE și Ucraina, dar și promovarea respectului pentru valorile comune. Or, a ignora situația minorităților în sensul împiedicării învățământului în limba materna vine în contradicție cu principiile și valorile Uniunii, care promovează accesul liber la educație, la diversitate și militează pentru păstrarea autenticității. Noua lege va periclita viitorul tinerilor, privându-i ab initio de un tratament egal și șanse egale la angajare. Modificările survenite în legea educației din Ucraina sunt de natură a atrage consecințe indezirabile în parteneriatul Ucrainei cu Uniunea Europeană, consecințe care de altfel, sper să fie asumate de oficialitățile ucrainene. Drept urmare, îi voi solicita Comisarului European pentru educație, cultură, tineret și sport, domnului Tibor Navracsic, să inițieze măsuri urgente de sancționare, precum și asigurarea întreprinderii demersurilor necesare pentru ruperea relațiilor Uniunii Europene cu Ucraina, ca urmare a încălcării flagrante a drepturilor minorităților la învățământ!“, a declarat Daniel Buda.

Şi Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie oficială în acest caz: „Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina. În acest sens, tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina. Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina sa fie prezervate şi subliniem preocuparea constantă a autorităţilor române faţă de această problematică“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri