Caută
Close this search box.

România și-a lansat campania de promovare a candidaturii pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente

Ministerul Sănătății şi Ministerul Afacerilor Externe au lansat oficial, vineri, 8 septembrie, campania de promovare a candidaturii României pentru relocarea, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Dosarul candidaturii a fost pregătit de un grup de lucru interinstituțional coordonat de Ministerul Sănătății și de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, din care au mai făcut parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor Publice, ministrul delegat pentru Afaceri Europene și Ministerul Afacerilor Externe.

La evenimentul găzduit de Centrul Infoeuropa au participat ministrul Sănătății, Florian Bodog, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, consilierul de stat pentru sănătate al Prim-ministrului României, Florian Popa, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București din state membre ale Uniunii Europene, jurnaliști, precum şi oficiali români din cadrul instituțiilor publice relevante pentru tema evenimentului. „România a depus un dosar de candidatură complet și consistent, care răspunde tuturor criteriilor stabilite la nivel european. Mulțumesc pe această cale tuturor instituțiilor implicate în acest proces și în mod special Primăriei Capitalei. Prin candidatura depusă, am oferit o soluție competitivă și eficientă de relocare.

Această candidatură reprezintă o oportunitate pentru România de a-și întări profilul în interiorul Uniunii Europene. Chiar dacă avem un dosar bun, decizia va fi una politică, rezultatul votului depinzând de negocierile și de relațiile tradiționale dintre statele membre. Vom depune toate eforturile, împreună cu partenerii instituționali, pentru maximizarea șanselor României, dar este nevoie ca acest demers să fie susținut de întreaga societate, pentru a demonstra că putem fi uniți în jurul unui proiect de ţară la nivel european“, a declarat Victor Negrescu. „România este pregătită să găzduiască Agenția Europeană pentru Medicamente și o declar cu toată responsabilitatea poziției în care mă aflu. Țara noastră are o istorie îndelungată și neîntreruptă de peste 50 de ani în domeniul de reglementare modernă a piețelor farmaceutice, precum și experți recunoscuți pentru profesionalismul lor la nivel internațional. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale este și astăzi un partener activ și de încredere al Agenției Europene pentru Medicamente“, a subliniat, la rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Informații suplimentare
Agenția Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari și importante agenții europene, își are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.
România va concura cu alte 18 state pentru a găzdui Agenția Europeană pentru Medicamente, în vreme ce 8 propuneri au fost trimise pentru Autoritatea Bancară Europeană. Hotărârea finală în privința relocării va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia va fi formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având la dispoziție un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenției Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorității Bancare Europene. România deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală, iar, începând din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene. De asemenea, în București își au sediul numeroase instituții de profil, inclusiv laboratoare și companii farmaceutice (Institutul Național de Cercetare Cantacuzino, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Institutul Național Victor Babeș, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situații de criză care pot afecta sistemul național de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri