Caută
Close this search box.

Povestea meşterului acoperişului din paie. La 82 de ani, Nea Vasile a rămas singurul care le mai ştie rostul

Printre tradiţiile şi meşteşugurile de mult timp uitate se numără și acoperișurile din paie.

Nea Vasile este ultimul meşter popular al ţării, care stăpâneşte perfect tehnica acoperişurilor de paie. Este acelaşi om care acum peste 30 de ani a făcut o parte dintre acoperişurile de paie la casele din Muzeul Satului. Acum, el s-a întors în Capitală să-i înveţe şi pe alţii tainele meşteşugului şi să-şi consolideze propria muncă.

Nea Vasile are o meserie inedită şi pe care le dispariţie. Are 82 de ani şi caută tineri cărora să le arate meşteşugul. Nea Vasile este supărat că are cinci fii și nici unul nu l-a urmat. Chemat acum să îşi restaureze propriile acoperişuri făcute acum 30 de ani la Muzeul Satului, are doi ucenici dornici să înveţe.

Nea Vasile are doar patru clase şi a muncit toată viaţa. Meseria a furat-o de la bunicul lui şi nu s-a dat înapoi de la nimic.

Paiele au fost aduse la muzeul Satului din Capitală direct din munţii Apuseni, o dată cu nea Vasile . Vor fi strânse în snopi, mai apoi le vor fi tăiate spicele, vor fi udate şi puse pe acoperiş.

„Tehnica pe care el o foloseşte este o tehnică dispărută deja. Paiele de secară sunt legate snop şi puse pe acoperiş, nu sunt clădite cu furca”, spune Paula Stanciu Popoiu, directorul Muzeului Satului.

Cei care se ocupă de conservarea patrimoniului ştiu cât de greu este să găsească meşteri cu pricepere care să aducă la viaţă construcţii şi obiecte vechi, potrivit tvr.ro. De aceea caută mereu tineri pe care să îi convingă că pot avea de câştigat dacă ar prinde meşteşugurile bătrânilor.

Durata de viaţă a unui acoperiş din paie, bine legat, este de peste 40 de ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri