Caută
Close this search box.

Autoritățile spaniole de tem că pot pierde Catalonia: acum sunt amenințați primarii care vor organiza referendumul

Parchetul general spaniol le-a ordonat miercuri procurorilor din Catalonia să-i citeze pe primarii din regiunea spaniolă care sprijină organizarea referendumului de autodeterminare pe 1 octombrie, considerat ilegal de Madrid, relatează Reuters și AFP.

Parchetul le-a cerut procurorilor ‘să citeze ca inculpați’ sute de primari care s-au declarat gata să organizeze consultarea populară. În cazul în care un primar nu se va prezenta în fața procurorului, Parchetul va cere ‘să se ordone arestarea sa’ pentru a fi adus în fața justiției.

Potrivit unei liste distribuite de Asociația primarilor independenți (AMI), 712 primari sunt dispuși să pună la dispoziția executivului catalan spații publice pentru a organiza la 1 octombrie un referendum de autodeterminare interzis de Curtea Constituțională spaniolă.

Vineri, instanța a dispus ca primarii să fie notificați în scris în legătură cu riscurile la care se supun dacă vor participa la organizarea consultării populare, ignorând astfel hotărârile tribunalului.

Parchetul a decis luarea de noi măsuri, cerând o anchetă asupra fiecărui edil pentru a se determina dacă primarii și-au confirmat participarea și, dacă este necesar, să ‘compară ca inculpați, asistați de un avocat’.

Dacă nu se vor prezenta de bunăvoie, ei vor fi arestați și aduși de poliția catalană la parchet ‘în cel mai scut timp posibil’.

Având în vedere numărul de municipalități implicate, parchetul general recomandă ca ordinele să fie puse în aplicare cu prioritate în cele mai populate municipalități.

Marți, Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat a doua lege aprobată de parlamentul catalan care oferea un cadru legal pentru crearea unui stat independent, la o zi după ce sute de mii de persoane au demonstrat la Barcelona pentru a sprijini secesiunea Cataloniei.

Instanța spaniolă a suspendat săptămâna trecută o altă lege care aproba votul de la 1 octombrie, ambele legi fiind votate miercurea trecută de parlamentul catalan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri