Caută
Close this search box.

SUA: Diplomația, mai presus de armele nucleare

În ciuda amenințărilor constante din partea Coreei de Nord, Statele Unite anunță că vor apela în continuare la mijloace diplomatice pentru a convinge Phenianul să renunțe la programul său nuclear. Departamentul de Stat al SUA s-a declarat optimist în ceea ce privește rezolvarea crizei din Peninsula Coreea, relatează agenția de presă sud-coreeană Yonhap. Nu aceeași abordare o are însă statul condus de Kim Jong-un. Regimul Phenian a lansat, joi dimineaţa, noi ameninţări la adresa statelor care au votat sancţiunile ONU. Coreea de Nord a anunțat prin agenţia de presă de stat, că va scufunda Japonia şi va reduce SUA la “cenușă şi întuneric”, după ce cooperarea dintre cele două state s-a intensificat.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că diplomația este e “principala abordare preferată” de SUA. Nauert a mai precizat că în cazul în care această abordare eșuează, Trezoreria SUA poate aplica sancțiuni în mod unilateral, iar Departamentul Apărării are o serie întreagă de opţiuni pentru rezolvarea crizei.

Phenianul reacționează însă prin amenințări, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la începutul aceste săptămâni rezoluția prin care au fost impuse noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord. Textul include, mai ales, un embargo asupra exporturilor de gaze către Coreea de Nord, o limitare a exporturilor de petrol și produse rafinate și interzicerea exporturile de textile din Coreea de Nord.

„Acum este timpul să anihilăm agresorii imperialiști americani. Să transformăm SUA continentală în cenușă şi întuneric”, a fost mesajul Organizației Comitetul de Pace Coreea Asia-Pacific (KAPPC), acuzând Washingtonul de impunerea noilor sancțiuni ONU.
Regimul de la Phenian a promis să-și accelereze programele sale militare nucleare și propune, totodată, ruperea oricăror relații cu Consiliul de securitate al ONU, pe care coreenii îl numesc „unealta răului”, creată de statele cumpărate de banii Americii.

Statul nipon realimentează cu combustibil navele SUA de apărare antibalistică din Marea Japoniei

Între timp, Japonia şi Statele Unite dau dovadă de o cooperare la cote maxime. Marina niponă realimentează navele americane de apărare antibalistică din Marea Japoniei, un semn al intensificării cooperării între cele două state aliate în faţa amenințării reprezentate de Coreea de Nord, potrivit Reuters.

Prin realimentarea distrugătoarelor americane echipate cu sistemul antibalistic Aegis şi prin participarea cu propriile nave antibalistice, autorităţile de la Tokyo speră să sporească securitatea Japoniei în faţa amenințării nord-coreene. În mod normal, în zona Japoniei sunt aproximativ şase nave americane pentru apărare antibalistică, iar forțele japoneze au patru astfel de nave în componentă.

ONU adoptă noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la începutul acestei săptămâni rezoluţia înaintată de Statele Unite care prevede ca Phenianul să piardă obiecte majore: reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum şi oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian.

Materialele textile au fost al doilea cel mai mare produs de export al nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% din exporturile de textile ajungeau în China. Rezoluția menține embargoul asupra gazelor naturale, însă, cu toate că Washingtonul îşi dorea un embargou total şi asupra petrolului, vânzările de petrol vor fi limitate la 500.000 de barili până la sfârșitul acestui an.

Măsurile votate de cincisprezece membri ai consiliului de securitate al ONU vin la o săptămână după ce regimul de la Phenian a efectuat cel de al șaselea test nuclear.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri